Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο Φώτης Κουβέλης κέρδισε το στοίχημα του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, όχι ανώδυνα όμως. Κοινή ήταν η παραδοχή, ότι για πρόεδρος που κατέβαινε χωρίς αντίπαλο «γρατζουνίστηκε», πήρε μόνο το 81% των ψήφων που σημαίνει ότι το καθόλου ευκαταφρόνητο 19% δεν τον ψήφισε.

Στην Κεντρική Επιτροπή, ελέγχει μόνο το 55%, και εκεί το σχέδιο του κ. Κουβέλη για τη συγκρότηση ενός πόλου της Κεντροαριστεράς χωρίς τους 58 και το ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέει.

Η στρατηγική επιλογή, να προσπαθήσει να σχηματίσει μόνη της η ΔΗΜΑΡ τον πόλο της Κεντροαριστεράς εγκρίθηκε, παρά την αντίδραση της ομάδας περί τους Λυκούδη, Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο με 76%. Ωστόσο, όπως έδειξε η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Κουβέλης κάθε άλλο παρά να συντρίψει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους μπόρεσε.

Παρά το γεγονός ότι βγήκε ανοιχτά απέναντι στην ηγεσία ο Σπύρος Λυκούδης εκλέχτηκε 1ος στην Κ.Ε. με 406 σταυρούς, δηλαδή τον ψήφισε πάνω από το 40% του συνεδρίου.

Εύλογα, ο κ. Λυκούδης διαμήνυσε στον κ. Κουβέλη, ότι αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ' όψη του.

Οι κύριοι Ψαριανός και Παπαδόπουλος, «κόκκινο πανί» για τον Κουβέλη και τους προεδρικούς αφού τάσσονται ανοικτά υπέρ της συνεργασίας με τους 58, κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη εικοσάδα.

Η ομάδα Λυκούδη κατάφερε να εκλέξει 26 εκπροσώπους στην 110μελή Κ.Ε., κάτι που την κάνει πολύ υπολογίσιμη δύναμη.

Δυσάρεστη έκπληξη ωστόσο ήταν και η επιτυχία του «αριστερού Δικτύου» της πρώτης αντιπολίτευσης στις πολιτικές επιλογές του κ. Κουβέλη που είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής στην κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012 και τώρα τάσσεται ευθέως υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομάδα αυτή έπαψε να είναι περιθωριακή, αφού εξέλεξε 26 μέλη στη νεα ΚΕ, και έχει πειθώρια δυναμικής, ας μην ξεχνάμε ότι έχει εφεδρείες (με όσους έφυγαν ήδη το 2012) και εκτός ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης πλέον ελέγχει μόνο 58 από τα 110 μέλη του οργάνου. Οι εποχές της παντοδυναμίας του ιδρυτή και προέδρου της ΔΗΜΑΡ μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν. Περισσότερο και από την επιτυχία του Λυκούδη, οι 26 κεντροεπίτροποι της αριστερής αντιπολίτευσης τρόμαξαν τον κ. Κουβέλη, που αντιλαμβάνεται ότι το κόμμα κινδυνεύει με διάσπαση.

Θέλοντας προφανώς να ρίξει γέφυρες στους θιασώτες της συνεργασίας με τους 58, ο Θόδωρος Μαργαρίτης δεξί χέρι του κ. Κουβέλη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον.