Ρεπορτάζ : Πάνος Ρασσιάς

Τη σφραγίδα για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) που θα περνά από τη χώρα μας και θα προμηθεύει με αζέρικο φυσικό αέριο την Ευρώπη, έβαλε σήμερα η επενδυτική απόφαση που υπέγραψαν στο Μπακού ο πρόεδρος της κοινοπραξίας «Σαχ Ντενίζ 2»- στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, Μπομπ Ντάντλευ και ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, Ροβνάγκ Αμπντουλαγιέφ.

Η υπογραφή έγινε στο επιβλητικό Μέγαρο Αλιγιέφ, παρουσία του προέδρου της χώρας και άλλων 5 αρχηγών κρατών (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας,Κροατίας και Μαυροβουνίου του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Όντιγκερ, των υπουργών εξωτερικών της Αγγλίας και της Ιταλίας και του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας και του αναπληρωτή υπουργού ενέργειας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική συμμετοχή μέσω του αγωγού TAP, είχε κλειδώσει τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού, ενώ παρών από την ελληνική πλευρά, λόγω του γνωστού προβλήματος που προέκυψε με το αεροσκάφος του κ. Σαμαρά, ήταν ο πρέσβης της χώρας στο Μπακού, Δημήτρης Τσούνγκας.

Στις ομιλίες τους, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, αλλά και οι υπόλοιποι ηγέτες αναφέρθηκαν στη σημασία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου καθώς θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των χωρών κατά μήκος της διαδρομής.

Σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα αγωγών θα μεταφέρουν το αέριο της Κασπίας μέσα από 7 χώρες προς την Ευρώπη, δημιουργώντας περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα 5 χρόνια και με την επένδυση να ξεπερνά τα 45 δισ. δολάρια.

Το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ «βγάζει» 16 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, που θα μεταφέρονται μέσω του αγωγού Trans Anatolian (TANAP) μέχρι την Τουρκία και του TAP από την Ελλάδα και δυτικά.

Πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα έχουν εκατομμύρια καταναλωτές στην Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, ενώ οι πρώτες ποσότητες από τα  που δίνει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2018 με πωλήσεις στη Γεωργία και την Τουρκία και ένα χρόνο αργότερα στα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ελλάδα οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το 2015 και το 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η κοινοπραξία έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης κατά μήκος του αγωγού.

Η επένδυση για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού μήκους 550 χλμ από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Διποταμιά φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Στην τελετή υπεγράφη και η μελλοντική συμμετοχή στον αγωγό, της Αλβανίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, ενώ συζητήθηκε και η σύμπραξη της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Ρουμανιας.