Στη σύσταση της Med Group (Mεσογειακή Ομάδα) συμφώνησαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των κρατών- μελών της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά χωρών -Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα- συναντήθηκαν χθες, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Κυπριακής Αντιπροσωπείας και αποφάσισαν να συγκροτήσουν τη Med Group -τη Μεσογειακή Ομάδα- η οποία θα λειτουργεί ως δίκτυο συντονισμού και κοινών πρωτοβουλιών για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και γενικότερα της ΕΕ.

Ο συντονισμός του Med Group θα γίνεται σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, αλλά και υπουργών Εξωτερικών, πριν από τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων ή, εάν είναι δυνατόν και με μία ετήσια, άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Εφόσον μία από τις χώρες που συμμετέχουν στην Ομάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η χώρα αυτή θα ασκεί και τον συντονισμό της Μεσογειακής Ομάδας. Συνεπώς, η Ελλάδα, που θα ασκήσει κατά το επόμενο εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου, θα αναλάβει και τον συντονισμό του Med Group.