current views are: 1

17 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:17

Τσίπρας: Στη Βουλή πλειστηριασμοί, απολύσεις, όχι στην τρόικα

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη όπου αναδείχθηκε υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο κ. Παπούλιας τον συνεχάρη για την επιτυχία, όπως είπε, και του ευχήθηκε «να πάνε όλα καλά». 

Δημοσίευση 14:17’
αρθρο-newpost

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια βρέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη όπου αναδείχθηκε υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο κ. Παπούλιας τον συνεχάρη για την επιτυχία, όπως είπε, και του ευχήθηκε «να πάνε όλα καλά». 

Την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, εκ μέρους της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως επισήμανε ο ίδιος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον δέχθηκε αργά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε «πάντα επιτυχίες και να πάνε όλα καλά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, ότι «είχαμε συνηθίσει από την Εσπερία να έχουμε μόνο αρνητικά νέα. Σιγά- σιγά αρχίζει και αλλάζει αυτή η πλαστή εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τον ελληνικό λαό, ότι είναι οι τεμπέληδες και οι διεφθαρμένοι και αντικαθίσταται με την πραγματική εικόνα:

Ενός λαού που σκληρά και αδίκως δοκιμάζεται από επιλογές που έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο αδιέξοδο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας, ότι η επιλογή της ευρωπαϊκής Αριστεράς στη δική του υποψηφιότητα έχει αυτό τον συμβολισμό.

«Ελπίζω -στο πλαίσιο του δυνατού- να συμβάλει αυτή η υποψηφιότητα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της χώρας και στην αποκατάσταση της αληθινής εικόνας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε, ότι «είναι μια επιτυχία προσωπική, η οποία βέβαια έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία είναι μια δύναμη για την Ευρώπη. Μπορεί να μην είναι τώρα, αλλά οπωσδήποτε είναι μια δύναμη η οποία θα παίξει σημαντικό πολιτικό ρόλο στα επόμενα χρόνια.

Και αναφέρομαι βέβαια στους Die Linke της Γερμανίας, οι οποίοι, νομίζω, ότι είναι η ισχυρότερη ομάδα μέσα στην ευρωπαϊκή αριστερά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Και μετά τον μεγάλο συνασπισμό, έχει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου περιλαμβάνει και την επιλογή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Κομισιόν, «μια επιλογή που τιμά τους αγώνες του ελληνικού λαού για μια δίκαιη έξοδο από την κρίση» όπως είπε. 

«Εξέφρασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιδίωξή μου να αξιοποιήσω αυτή την  υποψηφιότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα στην Ευρώπη για ένα άδικο και βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας που υφίσταται ο ελληνικός λαός, ένα πρόγραμμα που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση,  την πρόθεσή μου να συμβάλλω, στο πλαίσιο του δυνατού, στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας στην Ευρώπη, αλλά και της δυνατότητας να αποκατασταθεί η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» ανέφερε. 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία του για δύο κρίσιμα ζήτηματα: τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη μεγάλη ανησυχία μας για δύο σημαντικά ζητήματα, το θέμα της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας, των πλειστηριασμών  – όπως γνωρίζετε, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ελληνική Βουλή πρέπει να νομοθετήσει το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα που θα κλείσει – καθώς και για το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτά τα δύο σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και της εργασίας δε μπορεί να εναπόκειται στη βούληση εξωθεσμικών οργανισμών.

«Η ελληνική Βουλή πρέπει να έχει λόγο, η ελληνική Βουλή είναι αυτή που πρέπει να νομοθετήσει. Οι Βουλευτές, οι αντιπρόσωποι του λαού είναι αυτοί που πρέπει να κρίνουν σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.  

Εξέφρασα, λοιπόν, στον Πρόεδρο την κάθετη διαφωνία μας με την πιθανότητα αυτό το κομβικό θέμα να μην περάσει από τη Βουλή, να υπάρξει παράκαμψη της Βουλής και υποβάθμιση του πολιτικού συστήματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά και υποβάθμιση θεσμική της Προεδρίας της Δημοκρατίας μέσα από την αναγκαστική διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και του ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην έχουμε μια ακόμη εκτροπή».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αυριανή συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ανέφερε: «Έχει ενδιαφέρον αύριο να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση στη  Βουλή. Κι έχω κι εγώ περιέργεια να δω αν θα έρθει να υπερασπιστεί και να καλύψει τον Αντιπρόεδρό του ή δια της απουσίας και της σιωπής του ουσιαστικά θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο. Έχει ενδιαφέρον».


σχετικα αρθρα