«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «υπαλληλοκτόνα» την εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον πλήρη έλεγχο των πιστοποιητικών που σχετίζονται με τον διορισμό όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ το υπουργείο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του πως επιχειρεί να προστατεύσει όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό ότι αναζητά νέες δεξαμενές απολύσεων και θέλει να καταστήσει συνένοχο την κοινή γνώμη στην εξόντωση των προς απόλυση υπαλλήλων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο υπουργός απολύσεων Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία από την τρόικα και τους δανειστές, προχωρά στην αναζήτηση και άλλων δεξαμενών απολύσεων, ξεθάβοντας από τα βαθειά σκοτάδια των δικών τους “ειδικών προσλήψεων” και υπηρεσιακών μεταβολών, όλους τους φακέλους πρόσληψης, συμμετοχής σε εξετάσεις, έκδοση τίτλων σπουδών κ.λ.π., των δημοσίων υπαλλήλων, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για να την καταστήσει συνένοχο στην εξόντωσή τους».

«Και εφόσον την εφαρμογή της υπαλληλοκτόνας εγκυκλίου θα παρακολουθεί το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τότε η κοινωνία και οι προς απόλυση υπάλληλοι μόνον ήσυχοι δεν πρέπει να κοιμούνται», συμπληρώνεται. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του θα βάλουν ένα τέλος στην εξοντωτική μανία των μνημονιακών  υπουργών και των πολιτικών τους».

Ωστόσο, το υπουργειο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση πως επιχειρεί να προστατεύσει όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά.

«Στην ελληνική δημόσια διοίκηση υπηρετούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι που δαπάνησαν χρόνο, κόπο και χρήματα για να σπουδάσουν, για να αποκτήσουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, για να πάρουν πτυχία ξένων γλωσσών και για να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι που δεν κόπιασαν, που δεν προσπάθησαν, αλλά παρουσίασαν πλαστά πιστοποιητικά για να διοριστούν στο Δημόσιο. Αυτή την κατηγορία υπαλλήλων, με μια πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά ανακοίνωση, επιχειρεί να προστατεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στη σχετική απάντηση.

Το υπουργείο καλεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν συμμερίζεται «την αδιανόητη αυτή θέση». Όπως αναφέρεται, «θέλουμε να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει πολιτικός αρχηγός διατεθειμένος να πέσει τόσο χαμηλά προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους μιας μειοψηφίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων».

«Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του», καταλήγει η ανακοίνωση.