«Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, εντός της εβδομάδας.
 
Η ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο ο EFSF αναφέρει τα εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι θετική και εκπληρώθηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και συμμόρφωση με τους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εκταμίευση των 500 εκατ. προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την εκταμίευση του EFSF προς την Ελλάδα, o ESM θα διαθέσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012.
 
Με τη σημερινή εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια από τον EFSF προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 133,6 δισ. ευρώ και απομένουν 10,2 δισ. ευρώ προς εκταμίευση.