Την τυπική έγκριση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έδωσαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά όργανα, έπειτα και από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, το οποία ανάμεσα σε άλλα περιελάμβαναν και την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ. «Τελείωσε μία δύσκολη φάση για την Ελλάδα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Έδωσε το «οκ» το Eurogroup, προηγήθηκε η έγκριση από το Euroworking Group, με την εκταμίευση να αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι αυτή τη φορά τα προαπαιτούμενα ήταν «πρωτόγνωρα» για τη χώρα, με δυσκολότερο όλων τα ΕΑΣ. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έπαιξε η άριστη συνεργασία με όλα τα υπουργεία.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην επιστροφή της τρόικας, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν στην Αθήνα μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Έκανε λόγο εξάλλου για «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.

Ειδική αναφορά έκανε στα ΕΑΣ, σημειώνοντας ότι ήταν ένα σύνθετο θέμα, λόγω και των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία, αλλά και επειδή έπρεπε να πεισθεί η Τρόικα ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν ζωντανά. «Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: 

«Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014».

Χαιρετίζουν Ντάισελμπλουμ – Ρέγκλινγκ 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε σε ανακοίνωσή του πως «η Ελλάδα έχει επιτύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς της τρόικας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Όπως αναφέρει,«ο EFSF θα εκταμιεύσει στη βάση αυτή την δεύτερη υπό-δόση της πέμπτης δόσης, που ανέρχεται στα 0,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας», ενώ σημείνει ότι η «εκταμίευση απελευθερώνει το ποσό των 0,5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο SMP των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών του ευρώ το 2012, το οποίο θα κατατεθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα» δήλωσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας με τη σειρά του την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, εντός της εβδομάδας.