Το σενάριο να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας – πιθανότατα την Πέμπτη - με τη μορφή του κατεπείγοντος ως νομοσχέδιο η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θ. Μπούρα, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα περιλαμβάνει ένα άρθρο, εκτός αν ενταχθεί και η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, οπότε θα έχει και δεύτερο.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο, αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το συγκεκριμένο ζήτημα,  η κυβέρνηση εμφανιζόταν αποφασισμένη να να νομοθετήσει μονομερώς, μιας και το ισχύον πλαίσιο έληγε την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Παρότι οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση θέτει τον πήχη της αντικειμενικής αξίας στο επίπεδο των 180.000 – 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα σε διπλάσια επίπεδα αυτού της τρόικας, δηλαδή περί τις 25.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης,  στη ρύθμιση θα υπάρχουν τρία κριτήρια, η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, το εισόδημά του και μία μίνιμουμ καταβολή της οφειλής.

«Στόχος, να ξαναζωντανέψει η σχέση δανειολήπτη - τράπεζας» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η διαφωνία του με την τρόικα έχει να κάνει με το ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν μια πιο αυστηρή προσέγγιση σε σχέση με τα κριτήρια απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.