current views are: 1

18 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:17

Το κατεπείγον, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η στάση Παπούλια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό θρίλερ όχι μόνον για το περιεχόμενο της διάταξης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και για το νομοθετικό τρόπο που αυτή θα έρθει σε ισχύ.

Δημοσίευση 05:17’
αρθρο-newpost

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό θρίλερ όχι μόνον για το περιεχόμενο της διάταξης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και για το νομοθετικό τρόπο που αυτή θα έρθει σε ισχύ.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό «θρίλερ» όχι μόνον για το περιεχόμενο της διάταξης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και για το νομοθετικό τρόπο που αυτή θα έρθει σε ισχύ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης αλλά και το Προεδρείο της Βουλής βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να εξεταστούν τα εναλλακτικά σενάρια, μη εξαιρουμένης και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Αν και η αρχική σκέψη ήταν να έρθει η διάταξη για τους πλειστηριασμούς όπως και αυτή για τον ΦΠΑ στο σχέδιο νόμου για το φόρο ακινήτων, οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις με την τρόικα, οι εντάσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αλλά και η ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα πυροδοτούσαν πολιτική ένταση εντός και εκτός Βουλής οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων.

Το πρώτο απ’ αυτά προέβλεπε ότι αντί για το νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων, οι δύο διατάξεις για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ θα έρχονταν ως τροπολογίες σε άλλο νομοσχέδιο που θα κατατίθετο στην Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφίζονταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το προσεχές Σάββατο. Μεταξύ άλλων είχαν εξεταστεί ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ένα ακόμη του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Το δεύτερο σενάριο, που προς ώρας μοιάζει το πλέον ισχυρό, προβλέπει ότι αντί ενός άσχετου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση να διαμορφώσει ως σχέδιο νόμου τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς και αυτή για το ΦΠΑ και να τις καταθέσει την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή. Και, πάλι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα μπορούν να ψηφιστούν το Σάββατο από την Ολομέλεια. Στα θετικά αυτού του σεναρίου είναι και η δυνατότητα της κυβέρνησης να διατυπώσει τις διατάξεις περί πλειστηριασμών σε ένα και μόνον άρθρο περιορίζοντας έτσι τις φυγόκεντρες τάσεις κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι αργά χθες βράδυ, το ενδεχόμενο οι πλειστηριασμοί και ο ΦΠΑ στην εστίαση να αποτελέσουν ένα νομοσχέδιο εμφανίζονταν ως το πλέον πιθανό, χωρίς ωστόσο τίποτε να θεωρείται δεδομένο. Άλλωστε, διάφορα κυβερνητικά κέντρα εμφανίζονταν να έχουν αντικρουόμενους σχεδιασμούς. Το Υπ. Ανάπτυξης επέμενε να ενταχθούν οι πλειστηριασμοί στο σχέδιο νόμου για τα ακίνητα, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος εξαντλείτο.

Το Μαξίμου κινείτο προς την ίδια κατεύθυνση, την ίδια στιγμή που η Γραμματεία της κυβέρνησης αναζητούσε εναλλακτικά νομοσχέδια προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως οχήματα ψήφισης των τροπολογιών. Εις ότι δε αφορά τη Βουλή, συνεργάτες του Προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη εμφανίζονταν να έχουν άγνοια για τα σχέδια επί χάρτου της κυβέρνησης, προκρίνοντας τη λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου!

Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο μίας ΠΝΠ δεν είχε εγκαταληφθεί, με στόχο κυρίως να δοθεί κι άλλος χρόνος προς αναζήτηση συμφωνίας με την τρόικα. Ωστόσο το σενάριο ατόνησε και, στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν εξαντληθεί ο χρόνος και κάθε άλλο μέσο έγκρισης της διάταξης πριν την έλευση της 1ης Ιανουαρίου, όταν και λήγει το ισχύον σήμερα καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας.

Πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να αποφεύγει την τακτική των ΠΝΠ που εφαρμόστηκε κατά κόρον στο παρελθόν εξαιτίας και της απροθυμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να συναινέσει. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του newpost, η σχετική θέση της Προεδρίας γνωστοποιήθηκε εμμέσως πλην σαφώς προς το Μέγαρο Μαξίμου, πριν λίγους μήνες και, πάντως, στον απόηχο του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν στενό συνεργάτη του κ. Παπούλια, πιθανότατα τον επικεφαλής του νομικού γραφείου της Προεδρίας να μεταφέρει σε συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά την ενόχλησή του για την κατάχρηση των ΠΝΠ, χωρίς πάντως να αφεθεί να εννοηθεί ότι θα υπάρξει βέτο.

Το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε κατά το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Παπούλιας, τη Δευτέρα, στον Πρωθυπουργό καθώς η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι πρόθεσή της ήταν να περάσει η όποια διάταξη απευθείας από τη Βουλή…


σχετικα αρθρα