Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι για την κυβέρνηση το επόμενο τριήμερο αφού σήμερα συζητείται στην Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποβρυχίων ενώ μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει αποφασίσει εάν θα περάσει το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή θα πάρει το ρίσκο να φέρει την σχετική τροπολογία στην Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση ζήτησε και είδε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του για την τακτική της κυβέρνησης να περνά όλα τα κρίσιμα θέματα με πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μην προσωποποιήσει το θέμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά να αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ΝΔ.

Σε ότι αφορά τις «απειλές» του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται συμφέροντα και γι' αυτό αναδεικνύει αυτό το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει ότι η αποδοχή της εξεταστικής θα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις καταγγελίες του.

Φυσικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπενθυμίσουν τις παλαιότερες δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ όπως του Γιάννη Μιχελάκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη οι οποίοι όταν δεν συγκυβερνούσαν με το ΠΑΣΟΚ είχαν αναφερθεί στο θέμα των υποβρυχίων λέγοντας ότι πίσω από την ιστορία κρύβεται ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το εάν θα παραστεί στην συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ή εάν θα πάει απλώς για να ψηφίσει.

«Εάν ακολουθήσει και πάλι την γνωστή τακτική του -απέχω από την συζήτηση και δεν τοποθετούμε σε αυτό το σοβαρό θέμα παρά μόνο καταψηφίζω την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για να καλύψω τον κυβερνητικό μου εταίρο τότε  ο πρωθυπουργός θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο στην κοινή γνώμη» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου.   

Βασικός ομιλητής στην σημερινή συζήτηση εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα Left που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων.

«Αυτή τη στιγμή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και χωρίς εργασία, τα υποβρύχια σαπίζουν- τέσσερα τον αριθμό, και δεν μπορεί να τα παραλάβει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Αυτό είναι το μείζον θέμα που αφορά της ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική οικονομία και την παραγωγική της βάση».

Αναφερόμενος στις συμβάσεις που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2010 ανέφερε: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο Βενιζέλος, βέβαια, παρέλαβε ένα κουβάρι πολύ μπερδεμένο.

Χρησιμοποίησε όμως τα ίδια υλικά ώστε να οδηγήσει στην αναπαραγωγή των ίδιων παθογενειών. Αποτέλεσμα: τα ελληνικά ναυπηγεία ανατέθηκαν σε μια επιχείρηση, τον κύριο Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος δεν διέθετε ούτε κεφάλαια, ούτε τεχνογνωσία, ούτε κανένα τρόπο που να εγγυάται στο ελληνικό δημόσιο ότι μπορεί να εκτελέσει το έργο. Έτσι έγιναν οι Γερμανοί υπερεργολάβοι με εσωτερική δική τους συμφωνία, των Γερμανών και του Σάφα. Τα χρήματα που καταβλήθηκαν, κατεβλήθησαν χωρίς τις εγγυήσεις που ακόμα και η ίδια η συμφωνία του κυρίου Βενιζέλου προέβλεπε!».

Σε ότι αφορά τις  καταγγελίες Βενιζέλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε «Τι θα ακούσουμε ακόμα, για να αποφύγει ο κύριος Βενιζέλος και όλο το κυβερνητικό πλέγμα τον έλεγχο! Πράγματι, τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ανταγωνιστικά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στον ιδιοκτήτη της τον κύριο Ταβουλάρη οφείλεται η καταγγελία εναντίον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με βάση την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει ένα πρόστιμο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί αποδέχθηκαν “κρατική ενίσχυση”. Ο κύριος Ταβουλάρης ωστόσο είναι πολιτικός φίλος του κυρίου Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης».