Ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την αναστολή ή μη της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως διεφάνη από τη σχετική συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για αναστολή της χρηματοδότησης αναμένεται να υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών.

Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ

Όλα σχεδόν τα κόμματα συντάχθηκαν με το σκεπτικό της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ενώ αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χρυσούλα Γιαταγάνα εξέφρασε την αντίθεσή της για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός καθιερώνει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής διότι συνελήφθη ο αρχηγός της καθώς και άλλοι βουλευτές του κόμματος αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση», ανέφερε η κ. Γιαταγάνα.

«Ένα κόμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο το ποσό χρηματοδότησης που του αναλογεί. Δεν μπορώ χωρίς πλήρως να είναι αποδεδειγμένα τα γεγονότα να ψηφίσω υπέρ» κατέληξε, καταχειροκροτούμενη από όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και θα την υπερψηφίσει. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι διατυπώνει την προσωπική του άποψη, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων αλλά και του τεκμήριου της αθωότητας.

Αντιδράσεις

Η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, αντέτεινε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει η Βουλή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που έχει ρητορική μίσους και λειτουργεί με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε εκ νέου λόγο για πολιτική δίωξη του κόμματός του και για παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο παρά μόνο σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Είστε η χούντα των κουκουλοφόρων. Φοβάστε ότι θα έρθουμε στα πράγματα και θα αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα που καλύπτει το αντισυνταγματικό τόξο. Έχουμε παντελή κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Οι κατηγορίες δεν στηρίζονται σε κανένα στοιχείο αλλά βασίζονται στα άρθρα και στις ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παπά. Καλώ το Σώμα της Βουλής να ανοίξει τα μάτια του. Εγκληματική οργάνωση είναι η κυβέρνηση» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασιδιάρης.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη αναστέλλεται η χρηματοδότηση σε κόμματα που έχουν χαρακτηριστικά ιδιωτικής πολιτοφυλακής και ένα τέτοιο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, χαρακτήρισε «φαντασιώσεις» τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κασιδιάρης περί σκευωρίας αντιπολίτευσης και κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής.

«Προφανώς δεν συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, σε καμία συντεχνία ή σκευωρία. Ως βουλευτής ασκώ το υπέρτατο καθήκον μου για την προάσπιση της πατρίδας. Η δημοκρατία μπορεί και ξέρει να αμύνεται από αυτούς που την επιβουλεύονται. Πρέπει όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να δώσουμε ενιαίο μήνυμα, μια φορά όλοι μαζί, για τη δημοκρατία» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Για επικίνδυνη ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση, που ευθύνεται για σειρά σχεδιασμένων δολοφονικών επιθέσεων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Λ. Γρηγοράκος: H Δημοκρατία καταπολεμά τη βαρβαρότητα

Κλείνοντας τη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, χαρακτήρισε ως πράξη υψηλής δημοκρατικής και εθνικής ευθύνης την απόφαση που θα πάρει η Βουλή για την Χρυσή Αυγή.

«Είναι το χρέος που έχουμε στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, το οποίο πολεμάνε από το πρωί μέχρι βράδυ. Η Δημοκρατία αντέχει την διαφορετικότητα, τη διαφορετική άποψη, πυροδοτεί το διάλογο, αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσεων, όμως, καταπολεμά την βαρβαρότητα. Η δημοκρατία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όποιους επιβουλεύονται το δημοκρατικό πολίτευμα. Η Χρυσή Αυγή αποδεικνύει με τα απεχθή εγκλήματα της ότι είναι μαύρο σκοτάδι. Χρησιμοποιεί την πολιτική ως όχημα για να κρύβεται πίσω από αυτό. Χρησιμοποιεί την χρηματοδότηση για εγκλήματα. Τώρα που έπεσαν οι μάσκες οφείλουμε να σταματήσουμε την χρηματοδότηση της. Αν δεν το κάνουμε θα συνεχίζει το απεχθές έργο της και τότε γινόμαστε συνένοχοι» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.