Με την φράση από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη «τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι όπως φαίνονται» ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Aπό την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας περιέγραψε το «πλήρες αδιέξοδο», όπως το χαρακτήρισε και δήλωσε ότι «υπερασπιζόμαστε τα Ναυπηγεία, την Άμυνα της χώρας και τους εργαζόμενους», τονίζοντας ότι το πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι 1.200 έμπειροι και καταρτισμένοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας και υποβαθμίζεται η άμυνα της χώρας.

«Η ιστορία εξελίσσεται προς μία κατεύθυνση, προς το απόλυτο κενό με τον αυτόματο πιλότο», τόνισε και πρόσθεσε «το αδιέξοδο είναι πλήρες. Το πρώτιστο ζήτημα είναι να αναλάβει η Βουλή το ρόλο που δεν μπορεί αποδεδειγμένα να αναλάβει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι στις 31-12-2012 θα υπάρξει λύση. Όμως η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν έχει λύση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι προτείνει Εξεταστική Επιτροπή και όχι Προκαταρκτική και απάντησε στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι με την σύμβαση του 2010 ανακτήθηκε η κυριότητα των υποβρυχίων λέγοντας ότι «ανακτήθηκε η κυριότητα του απόλυτου κενού».

Υπενθύμισε δε ότι «γινόντουσαν πληρωμές που δεν πήγαιναν στην παραγωγική διαδικασία και διοχετεύονταν αλλού και πρέπει να διερευνηθεί που», ότι «καταβλήθηκαν 132 εκατ. για το πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ, αλλά το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε ποτέ», ότι τα Ναυπηγεία δόθηκαν «σε εταιρεία φάντασμα που την εγκαθίδρυσε η συμφωνία, χωρίς κεφάλαια, τεχνογνωσία, υποδομή» και ότι «η υπουργική απόφαση για να εκτελεστούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα νέου τύπου που θεσπίσθηκαν με την συμφωνία του 2010 δεν εκδόθηκε ποτέ από τον Ε. Βενιζέλο». Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση που δεν θέτει το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη Γερμανία, εκτιμώντας ότι «οι Γερμανοί είχαν συμφέρον να καταρρεύσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».