Για «μια σειρά βημάτων προόδου» στην Ελλάδα και στην Κύπρο έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μίλησε για θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και συνεχάρη την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες, δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους. Αναφέρθηκε δε σε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες, έπειτα από καιρό, πετυχαίνουν πρωτογενή πλεονάσματα. 

«Η Κομισιόν για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή της πρόγνωση βλέπει σημαντικές ενδείξεις μιας προσεχτικής έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης και πιστεύω ότι, με όλα τα προβλήματα τα οποία ακόμη έχουμε, αυτές είναι καλές ειδήσεις. Και η εξωτερική οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης ως συνόλου έχει βελτιωθεί - βλέπουμε σε ορισμένες χώρες γα πρώτη φορά εδώ και καιρό πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. 

Αναφερόμενη στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν κυρίως από την κρίση, η καγκελάριος έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση της κατάστασης, σημειώνοντας: «Η Ιρλανδία και η Ισπανία οι δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους και μπορούν να βγουν από τα προγράμματα βοήθειας. Αυτό δείχνει ότι σε αυτές τις χώρες έγιναν πολλά και δεν μπορώ παρά να τις συγχαρώ. Βλέπουμε και στην Πορτογαλία θετικές εξελίξεις και επίσης στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, την Ελλάδα και την Κύπρο, μια ολόκληρη σειρά βημάτων προόδου».

Επισήμανε πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, αλλά τόνισε ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης αποτελεί τον σωστό δρόμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό η κρίση να ξεπεραστεί μόνιμα.