Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την πρόταση καθώς υπάρχει αρμόδια Επιτροπή από όπου και θα δοθεί λύση και αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση.

«Είναι αλήθεια ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 και μετά οδήγησαν τη ναυπηγοκατασκευαστική βιομηχανία της χώρας σε μια δύσκολη κατάσταση. Η ψήφιση του κοινοτικού νόμου βοήθησε στη διασφάλιση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των εργαζομένων τους. Πραγματικό στολίδι για το ελληνικό Ναυτικό που είχα την ευκαιρία να το επισκεφθώ. 

Αυτή τη στιγμή είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εννέα υποβρύχια που διασφαλίζουν το αμυντικό σύστημα της χώρας. Όταν ανέλαβα τη θητεία μου, είχα ζητήσει από τον τότε αρχηγό του Ναυτικού να μου δώσει όλα τα στοιχεία σχετικά με την κατασκευή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Εκείνος μου είχε στείλει αναλυτικά στοιχεία με ημερομηνία 9-12-2011. Συνεχίζω να πιστεύω πως το θέμα των υποβρυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφανείς διαδικασίες. Είναι αυτονόητο πως όλα αυτά συνδεόνται μεταξύ τους καθώς η κατασκευή των υποβρυχίων αφορά άμεσα τους εργαζόμενους που αυτή την ώρα βρίσκονται χωρίς δουλειά. Δύσκολη ωστόσο καθίσταται η συζήτηση με τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων γιατί οι ίδιοι είναι που τα κρατάνε κλειστά.

Κάλεσα τον κ. Σάφα και του ξεκαθάρισα πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν έλλας εκταμισεύσεις χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμματα ενώ συμφωνήσαμε και στη συγκρότηση μιας επιτροπής που σχηματίστηκε και συνήλθε δύο φορές. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποχώρησαν γιατί είπαν πως δεν δόθηκαν τα χρήματα παρά το γεγονός πως δεν είχε υπάρξει πρόοδος στις εργασίες. 

Στις δύο περιόδους που βρίσκομαι στο υπουργείο Άμυνας έχω ως στόχους πρώτον την προστασία των χρημάτων του Δημοσίου και δεύτερον την παραλαβή τεσσάρων υποβρυχίων που βρίσκονται σε φάση κατασκευής» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Τίθεται εδώ το ερώτημα αν εμείς εδώ είμαστε σε θέση να δίνουμε λύσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος. «Το θέμα των υποβρυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες και ριζικές λύσεις» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Κατανοώ τις προσπάθειες των εργαζομένων ενόψει και εορτών να κρατούν τα Ναυπηγεία ανοιχτά όταν τα έχουν κλείσει οι ιδιοκήτες του», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Καταβάλλω προσπάθειες σε δύο άξονες, στην προστασία του δημοσίου χρήματος και την διασφάλιση των τεσσάρων υποβρυχιών που βρίσκονται σε τελική φάση λειτουργίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σκοπός είναι να μην χαθούμε σε αδιέξοδες συζητήσεις. Πρώτον, αντιμετωπίζουμε μια αντισυμβατική συμπεριφορά ενός ιδιώτη, που τότε τον καλοδέχτηκαν κάποιοι. Δεύτερον, πρέπει να στραφούμε κατά του ιδιοκτήτη ιδιώτη άμεσα για την προστασία του Δημοσίου. Τρίτον, πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον των Ναυπηγείων στη χώρα και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους».

Ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις και να λύσει το πρόβλημα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική εφόσον όλοι στη Βουλή έχουν καταδικάσει τους υπαίτιους και έχουμε ενστερνιστεί τις αποφάσεις και την εξέλιξη των ερευνών μέχρι σήμερα της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι οι δυσκολίες στο υπουργείο ήταν πολλές και τις χειρίστηκε σωστά η συνάδελφός του κυρία Φώφη Γεννηματά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Σύντομα θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την πιο σωστή λύση του ζητήματος. Αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση». Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος και στοχεύει σε άμεση λύση βάσει της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της προάσπισης της Εθνικής Ασφάλειας. Η κυβέρνηση καταψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.