Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Νέος αέρας πνέει από σήμερα το πρωί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς διοίκηση και εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να φέρουν το «οικονομικό θαύμα» στην εταιρία.

Εκφράζουν την αισιοδοξία ότι σε ένα χρόνο από τώρα όχι μόνο δεν θα κριθούν αλλά θα εισπράξουν μάλιστα και τα εύσημα από την ελληνική κυβέρνηση που τους υποστήριξε και όλοι μαζί θα κόψουν τα ειρωνικά χαμόγελα των τροϊκανών οι οποίοι ήθελαν τον αιφνιδιαστικό θάνατο

Βέβαια οι λόγοι που οδηγήθηκαν στο χείλος του γκρεμού τα ΕΑ είναι υπαρκτοί, χειροπιαστοί, ευθύνονται πολλοί. Με μια κουβέντα το παρελθόν τους ήταν απογοητευτικό καθώς γίνονταν πολλά παιχνίδια από αξιωματούχους που ήταν εκτός ΕΑΣ (!).

Μίζες από τα ΕΑΣ δεν μπορούσαν να δοθούν...

Σε επικοινωνία που είχε το newpost.gr με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Σωτήρη Χρηστογιάννη εξασφάλισε στοιχεία για το εμπορικό πλάνο που είναι στα σκαριά, χωρίς ωστόσο να εισέλθει η συζήτηση σε λεπτομέρειες, καθώς αυτό δεν θα το επιθυμούσαν οι πελάτες τους, αλλά και γενικά δεν το επιτρέπουν οι κανόνες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, είναι θέμα ημερών ο Γαλλικός Στρατός να πληρώσει μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών που τους προμήθευσαν τα ΕΑΣ. Πυρομαχικά που δοκιμάστηκαν και άφησαν ικανοποιημένους τους Γάλλους. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ότι το Παρίσι θα τους δώσει και άλλες πολλές παραγγελίες.

Το συμβόλαιο με τις ΗΠΑ υπογράφηκε, είναι πενταετές και αξίας 100.000.000 ευρώ.

Πελάτης εδώ είναι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που συμφώνησε με τα ΕΑΣ μετά από εξαντλητική δοκιμή των πυρομαχικών που αγοράζει. Και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι. Πέρα, όμως, από το οικονομικό κέρδος που θα υπάρξει στην εταιρία προκύπτει και «εμπορικό πλεόνασμα» για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για τα ΕΑΣ από το να έχει την Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία πελάτη;

Τη μεγάλη δουλειά που κυνηγούν τα ΕΑΣ είναι η συμφωνία με την Ινδία ύψους 4 δισ. ευρώ.

Εδώ ακόμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη δουλειά θα υπάρχουν και άλλες εταιρίες ανάδοχοι και συμπαραγωγή με εταιρίες της Ινδίας.

Ένα από τα πρόγραμμα που ενδιαφέρει την Ινδία περιλαμβάνει και το διάδοχο σύστημα του αντιαεροπορικού συστήματος «Αρτέμης». Είναι δημιούργημα Ελλήνων και προηγμένο τεχνολογικά.

Μάλιστα προγραμματίζεται να γίνουν τις επόμενες βδομάδες και δοκιμές στο Πεδίο Βολής των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο.

Τέλος η Ινδία ενδιαφέρεται και για σημαντικά αποθέματα πυρομαχικών που φυλάσσονται βάση αυστηρών προδιαγραφών στα ΕΑΣ.

Τέλος και το Μαρόκο υπέγραψε συμβόλαιο με τα ΕΑΣ για προμήθεια πυρομαχικών αξίας 10.000.000 ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια μένουν να αποδειχτούν και να υλοποιηθούν.