«Καταπέλτης» κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του πρωθυπουργού ήταν στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων. 

«Πρέπει να στείλουμε στη Δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν το αξίωμά τους και έχουν την ευθύνη», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε πως «δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν κρυμμένο σκελετό στη ντουλάπα». 

«Δεν με αφορά και δεν θα ασχοληθώ με την λάσπη στον ανεμιστήρα για να πέσει η μπάλα στην εξέδρα. Ο κ. Βενιζέλος κραυγάζει την ενοχή του. Ωστόσο, το θέμα δεν θα κουκουλωθεί. Πως θα κρύψετε κάτω από το χαλί την υπόθεση. Δεκάδες οικογένειες θα κάνουν Χριστούγγενα στο δρόμο, πως θα ξεμπερδέψετε; Τέσσερα υποβρύχια δεν χωράνε κάτω από το χαλί» πρόσθεσε.

Που πήγαν τα 250 εκατ. και πως εκταμιεύτηκαν σε μια εικονική γερμανική εταιρεία. Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν. Είναι μια απίστευτη απάτη αν αληθεύουν τα στοιχεία. Αυτό είναι «colpo grosso», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε χρέος να καθαρίσουμε την καταχνιά που επικρατεί στη πολιτική ζωή της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο όταν θα αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης, θα κάνει τα πάντα ώστε να αποδείξει πως κανείς δεν είναι υπεράνω της δικαιοσύνης», σημείωσε.

Αναφερόμενος, όπως είπε, στην ουσία του ζητήματος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκανδαλώδη υπόθεση που κορυφώθηκε το 2010 με τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η υπόθεση έχει τόσα σκοτεινά σημεία που τουλάχιστον η Βουλή θα έπρεπε να την εξετάσει σε βάθος. «Δεν ξέρω εάν την κατασκευή αυτή περί πολιτικής θεωρίας την έφτιαξε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος», ανέφερε, λέγοντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου αγνοούνται οι δημοσκοπήσεις. «Αίτημα του ελληνικού λαού είναι να υπάρξει επιτέλους κάθαρση», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «αποκορύφωμα των σκανδάλων είναι η άρνηση της κυβέρνησης να γίνει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει το πολιτικό θάρρος να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρό του. Τον αφήνει έρμαιο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως «αυτό θεωρείται λανθασμένα απόπειρα πολιτικής εξόντωσης». «Ο πρωθυπουργός δεν σώζει την κυβέρνησή του. Μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε με επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βενιζέλος επιδεικνύει μια συμπεριφορά ενοχής. Το ΠΑΣΟΚ, την ημέρα που πήγαμε στα ναυπηγεία, έβγαλε τρεις ανακοινώσεις», ενώ έκανε λόγο για «άθλια συμπεριφορά και κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσκληση για... ναυμαχία». «Δεν με αφορά ούτε και πρόκειται να ασχοληθώ με την λάσπη στον ανεμιστήρα, ώστε να βγει η μπάλα εκτός γηπέδου».

«Εφόσον αισθάνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούμενος, ας υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του. Με αυτή τη συμπεριφορά, κραυγάζει η ενοχή του», πρόσθεσε και διερωτήθηκε «τι φοβάται ο κ. Βενιζέλος και δεν δέχεται να συσταθεί Εξετεαστική Επιτροπή για τα υποβρύχια».

«Εξαιτίας των επιλογών που έγιναν, τα ναυπηγεία βρίσκονται σε δεινή θέση. Το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει από το 2000 μέχρι σήμερα 2,4 δισ. για τα ναυπηγεία και σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο ένα από τα επτά που παραγγείλαμε».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «ποιος θα λογοδοτήσει για το μνημόνιο-σύμβαση αδιαφάνειας που υπέγραψαν ο τότε υπουργός και ο κ. Σάφα, όπου το Δημόσιο δεσμεύτηκε να πληρώνει χωρίς να ελέγχει την πρόοδο των εργασιών». «Το ελληνικό Δημόσιο είναι τελείως ακάλυπτο πλέον και κάποιος πρέπει να δώσει απαντήσεις».

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να εξετάσουμε για το πώς φτάσαμε στον σημερινό ιδιοκτήτη των ναυπηγείων», επισήμανε και αναρωτήθηκε ποιος τελικά κρύβεται πίσω από την ιδιοκτησία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού», ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές, τόνισε πως έχουν μπροστά τους δύο επιλογές: η μία της αλήθειας και η δεύτερη της συγκάλυψης». «Η αλήθεια θα βρει τρόπο να βγει στη δημοσιότητα. Η επιλογή είναι δική σας» κατέληξε.