Την κατηγορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ένας στενός κύκλος συνεργατών του, εξυπηρετούν ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, συμφέροντα αντιδίκων του ελληνικού Δημοσίου που επλήγησαν από την υπουργία του στο ΥΕΘΑ, επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κος Βενιζέλος επέμεινε πως η διαπραγμάτευσή του με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπήρξε σωτήρια για τα τελευταία και για το ελληνικό Δημόσιο ευρύτερα, ενώ εκφράστηκε αρκετές φορές αρνητικά για την πολιτική διαδρομή και το εν γένει πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κος Βενιζέλος, ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι «η στοχοποίησή του» από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι όψιμο φαινόμενο, καθώς κατά την περίοδο της υπουργίας του στο ΥΕΘΑ, η στάση του κόμματος αυτού υπήρξε ήπια. Αυτό καταδεικνύει κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εντάσσεται στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για «έφοδο» προς την εξουσία, η οποία δεν έχει φέρει αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

«Μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα έπρεπε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να είχε συνετιστεί. Είχαν κάποιον που έλεγε ψέματα και αποκαλύφθηκαν. Τώρα, εξυπηρετούν συμφέροντα που έχουν θιγεί από μένα και που δεν θέλουν σταθερότητα στη χώρα και έξοδο απ' την κρίση» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Ως τέτοια συμφέροντα αναδεικνύονται, από την ομιλία του, εκείνα που εκπροσωπούνται από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αλλά και οι «επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων»: «Ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Ταφίλης, που συνόδευε τον κο Τσίπρα στα ναυπηγεία, είναι άνθρωπος με μακρά δραστηριότητα στο χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το υπουργείο Άμυνας γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποβάθμισε την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απώλεια 264 εκ. ευρώ από αντισταθμιστικά ωφελήματα που χαρίστηκαν στους Γερμανούς ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τη σύμβαση του 2010, υποστηρίζοντας πως «τα 264 εκ. ευρώ, είναι λογιστικές αξίες, αριθμοί. Η πραγματική επένδυση είναι το ένα δέκατο - 26 εκ., για να πάρουμε ως αντάλλαγμα τη σταθερή τιμή, και να μην επιβαρυνθεί η τιμή λόγω δήθεν αντιπροσφοράς αντισταθμιστικών».

«Δυστυχώς, τα αντισταθμιστικά είναι αγωγός παράνομων πληρωμών, μέθοδος καταστρατήγησης πληρωμών και έργων. Στην πράξη οδηγούν σε υπερτιμήσεις, για να σου επιστραφούν δήθεν αντισταθμιστικά. Όταν σταθεροποιείς την τιμή, όπως κάναμε με τη συμφωνία του 2010, δεν έχεις λόγο για αντισταθμιστικά - επιπλέον, η ευρωπαϊκή Οδηγία τα καταργεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε την διαπραγματευτική του τακτική, η οποία όπως τόνισε, υπήρξε σωτήρια για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ναυπηγείων, ήταν οι καταλογισμένες από την Κομισιόν, παράνομες κρατικές ενισχύσεις, «ο κος Ταβουλάρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατήγγειλε τον Σκαραμαγκά στην Κομισιόν και το κράτος έπρεπε να πάρει πίσω 500 εκ. ευρώ. Υπήρξε μια εμπλοκή, αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι Γερμανοί ιδιοκτήτες να καταγγείλουν συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό θα σήμαινε την επιστροφή της κυριότητας όλων των υποβρυχίων στους Γερμανούς, ακόμα και του "Ωκεανός" που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό και είχε δοθεί για εκσυγχρονισμό».

«Προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, ζητώντας αποζημιώσεις. Κινδυνεύαμε να χάσουμε τα 2 δισ. που είχαμε προκαταβάλει, τα υποβρύχια, τα ναυπηγεία - να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Αυτό που βρήκα τον Οκτώβριο του 2009, ήταν ένα πυρηνικό ατύχημα. Κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς - μήνες διαπραγμάτευσης και υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παραλάβαμε τον Παπανικολή, ο οποίος, όχι μόνο δεν γέρνει, αλλά έχει και τις καλύτερες επιδόσεις στις συμμαχικές ασκήσεις. Μεταβιβάστηκε στο Δημόσιο και η κυριότητα όλων των έτοιμων υποβρυχίων, σε ποσοστά από 97% έως 99%. Ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του "Ωκεανός" χωρίς παραπάνω χρήματα. Καταργήθηκε ο εκσυγχρονισμός των άλλων δύο υποβρυχίων, και αντ' αυτού συμφωνήσαμε στην κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 (τελευταία γενιά μη πυρηνικών υποβρυχίων), με σταθερή τιμή μέχρι την αποπληρωμή τους μετά από δέκα χρόνια, στα 500 εκ. ευρώ. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο με δεκαπέντε ναυάρχους λέει ομόφωνα το "ναι"...» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Για πρώτη φορά, σύμβαση τέτοιου είδους διέπεται από το ελληνικό δίκαιο - και η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να διαμορφώσει το ελληνικό δίκαιο. Όλα αυτά τα έκανε η Επιτροπή Εξοπλισμών, τη σύσταση της οποίας πρότεινα εγώ στον πρόεδρο της Βουλής» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.