Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Οι «γόνοι» ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στην πολιτική ζωή της Αγγλίας του 19ου αιώνα. Ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα, τέλος του 20ου και αρχές του 21ου αιώνα. Στη Γερμανία ως τώρα, δεν υπήρξαν σοβαρά κρούσματα πολιτικών γόνων. Η πολιτική ζωή ανανεώθηκε πλήρως μετά το 1945. Ελάχιστοι γόνοι των προβεβλημένων πολιτικών των δεκαετιών από το 50 ως το 70 μπήκαν  στον πειρασμό να ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία των γονέων τους, και όταν το έκαναν δεν σημείωσαν κάποια επιτυχία. 

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λέγιεν ήρθε για να αλλάξει όλα αυτά. H Ούρσουλα είναι τόσο “γόνος” όσο η Ολγα Κεφαλογιάννη ή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Πατέρας της είναι ο Έρνστ Αλμπρεχτ, Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας από το 1976 ως το 1990, που θέλησε, αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει το χρίσμα του καγκελάριου το 1980. Το σόι έχει ρίζες στη διάσημη εμπορική οικογένεια της Βρέμης Κνόοπ, στον πρό-προ πάππο της, το Βαρώνο Μάρτιν Κνόοπ, ανήκε το μεγαλύτερο κλωστοϋφαντουργικό συγκρότημα της Εσθονίας. 

Αν κάτι είχε μάθει καλά και από το σπίτι της η Ούρσουλα Φον ντερ Λέγιεν είναι να “πουλάει” τον εαυτό της, ο γερμανικός τύπος κατακλύζεται από άρθρα, γραμμένα συνήθως από γυναίκες-δημοσιογράφους που εκθειάζουν την απίστευτη καριέρα μιας μητέρας 7 παιδιών, σημαντικής επιστήμονα, διδάκτορα της Ιατρικής και γυναικολόγου, ικανής πολιτικού. Στην πραγματικότητα, και πέρα από τα 7 παιδιά που έχουν επιστρατευτεί ουκ ολίγες φορές για προεκλογικούς λόγους (κάτι που η Ούρσουλα προφανώς αντέγραψε από τον πατέρα της που είχε ισομεγέθη οικογένεια) όλα αυτά μόνο ως ένα βαθμό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η επιστημονική της διαδρομή δεν ήταν άσπιλη, η Ούρσουλα παράτησε τα Οικονομικά μετά από 3 χρόνια σπουδών το 1980 για να γίνει γιατρός και παράτησε το 1992 την ειδικότητα της γυναικολογίας μετά τον πρώτο χρόνο, για να ακολουθήσει τον σύζυγο της (καθηγητή της Ιατρικής) στην Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα δηλαδή, την ιατρική δεν την άσκησε ποτέ. 

Στις συνεντεύξεις της η φον ντερ Λέγιεν αφήνει να εννοηθεί, ότι στη γυναικολογική κλινική στην Τσέλλε, μια πόλη της Κάτω Σαξονίας όπου έκανε ειδικότητα, της ασκούσαν πιέσεις επειδή απουσίαζε λόγω εγκυμοσύνης, είχε αποκτήσει μόλις το τρίτο παιδί της. Η απάντηση του τότε προϊσταμένου της σε μια έρευνα που έκανε η “Φρανκφούρτερ Αλλγκεμάινε” ήταν αφοπλιστική και θυμίζει κάτι: “Ποιός θα τολμούσε να αδικήσει στην Κάτω Σαξονία την κόρη του Αλμπρεχτ;” 

Η οικογένεια φον ντερ Λέγιεν επέστρεψε στη Γερμανία το 1997. Η Ούρσουλα επέστρεψε στο ποανεπιστήμιο, όπου ξεκίνησε ένα “μάστερ” στην επιδημιολογία και την έρευνα στα συστήματα υγείας στο Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου. Από το 1999 ως το 2001 εργάστηκε εκεί, σε καθεστώς μερικής απασχόλησης , σε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο από την ΕΕ. Απ' όσο γνωρίζουμε, είναι η μόνη της επαγγελματική δραστηριότητα. Το 2001 πήρε το δεύτερο πτυχίο της σε ηλικία 43 ετών. 

Στην πολιτική μπήκε αμέσως μετά, στην αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2003 αποφάσισε να διεκδικήσει την έδρα του πατέρα της, στο Μπούργκντορφ, αφού προηγουμένως και με μπόλικη ίντριγκα (στην οποία είχε σημαντικό μερίδιο ο πατέρας της) και με την κάλυψη της Bild κατάφερε να αποπέμψει τον τοπικό χριστιανοδημοκράτη βουλευτή. Το 2003 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής και έγινε απευθείας υπουργός αρμόδια για την Οικογένεια στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Το επόμενο βήμα, ήταν να μπει στο στενό κύκλο της Μέρκελ, κάτι που ανταμείφθηκε με το ομοσπονδιακό υπουργείο για την Οικογένεια το 2005.

Το 2009, η φον ντερ Λέγιεν έγινε υπουργός Εργασίας, όπου έδειξε και τα δόντια της, δημιουργώντας στην κυβέρνηση ζητήματα με την πρωτοβουλία της, για επιβολή ποσόστωσης υπέρ των γυναικών στα ΔΣ των γερμανικών εταιρειών και της επιμονής της, για την επιδότηση των χαμηλών συντάξεων. Η Μέρκελ, που έμαθε να υπολογίζει την φον ντερ Λέγιεν την έστειλε στη νέα της κυβέρνηση στο Άμυνας, ένα υπουργείο με ιδιαίτερη βαρύτητα στα γερμανικά πολιτικά πράγματα, στο οποίο όμως μπορούν να προκύψουν πάντα άσχημες καταστάσεις είτε στα εξοπλιστικά ζητήματα, είτε αν επιστρέψουν κάποια φέρετρα από το Αφγανιστάν.