Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ένα πρώτο «ναι» αλλά με αστερίσκους φαίνεται πως λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Οι διατάξεις του θα συζητηθούν αναλυτικά σήμερα στην διάρκεια συνεδρίασης του αρμοδίου ΚΤΕ Οικονομικών στη Βουλή με στόχο όπως επισημαίνεται από το ΠΑΣΟΚ να υπάρξουν ακόμη και βελτιώσεις. 

Τους πράσινους βουλευτές καθησυχάζει κυρίως το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων οφειλετών με στεγαστικά δάνεια αφού προτείνεται να καλύπτονται μέχρι ύψους 200.000 ευρώ. 

Όμως συγχρόνως τούς προβληματίζει το γεγονός πως για να καλυφθεί ένας οφειλέτης από τον νόμο θα πρέπει να συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που έχει ενσωματώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή και την προϋπόθεση αντικειμενικής αξίας και το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και τις καταθέσεις στις τράπεζες και η συνολική του περιουσία κινητή και ακίνητη να μην υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ. 

«Είναι μία καλή βάση για συζήτηση» λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι μετά την λήξη του ΚΤΕ θα συνεχιστούν οι πιέσεις ώστε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου Χατζηδάκη να βελτιωθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έχει ανάψει σε πρώτη φάση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πάντως, χθες το βράδυ οι βουλευτές εμφανίζονταν εξαντλημένοι από την συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων, καθώς λόγω της σοβαρότητας του θέματος για τον πρόεδρό τους απαιτούνταν η πολύωρη παρουσία τους στα έδρανα της Βουλής. 

Επίσης, όπως έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν "συγκλονίστηκαν" από τις... αποκαλύψεις του κ. Βενιζέλου ο οποίος επικαλέστηκε μόνο ένα όνομα του υπευθύνου του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ταφύλλη ως "οφσετά" που είχε όφελος από το κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στοιχείο που θεωρητικά έχει μία λογική βάση αλλά δεν συνιστά απόδειξη. 

Μέσα σ' όλα αυτά και στον χαμό που γίνεται στη Βουλή με ονομαστικές ψηφοφορίες, πλειστηριασμούς και φόρο ακίνητης περιουσίας η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ μετατέθηκε για την Κυριακή.