Τα πρώτα στοιχεία από το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το έργο της τρόικας δείχνουν αρκετές παραλείψεις  ενώ ασκείται και έντονη κριτική στις πολιτικές επιλογές των εκπροσώπων των δανειστών.
 
Τα δύο σημαντικά σημεία του προσχεδίου είναι τα εξής: 
 
Καταρχάς αν και αναγνωρίζεται πως με τα προγράμματα διάσωσης επιτεύχθηκε βραχυπρόθεσμα η αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας που θα είχε πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτό αποφεύγεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με λίγα λόγια όπως τονίζεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των κρατών που είναι σε πρόγραμμα δεν έχει αποφευχθεί. 
 
Αναφορικά με την Ελλάδα ουσιαστικά παραδέχεται πως η χώρα παρά το πρόγραμμα προσαρμογής χρεοκόπησε «ομαλά» ενώ δεν αποφεύχθηκε και η μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη. Επιπλέον υπογραμμίζει πως η οικονομική ύφεση άρχισε να φαίνεται όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές διορθώσεις. 
 
Το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το έργο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει σχετική έρευνα, τον Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και τον Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής αυτής. Το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
 
Οι εισηγητές της έκθεσης ανέφεραν: «παρουσιάσαμε το έργο μας δημόσια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα διαμέσου των ακροάσεων και των επισκέψεών μας στις χώρες (οι οποίες βρίσκονται) σε προγράμματα στήριξης, εμείς και οι συνάδελφοί μας ευρωβουλευτές θα διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος προκειμένου να συγκεντρώσουμε πληροφορίες ώστε να διαμορφώσουμε την όποια πρόταση για αλλαγές. Θα λάβουμε επίσης απαντήσεις σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε σε σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής. Καλωσορίζουμε την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεισφέρει στην διαδικασία και καλούμε και άλλους, ειδικά την ΕΚΤ και το Eurogroup, να μιμηθούν το παράδειγμά της με το ίδιο πνεύμα διαφάνειας και λογοδοσίας».
 
Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στην Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.
 
Ενώπιον της επιτροπής θα μιλήσουν παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου). Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί κι επίσημα στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. Προγραμματίζονται επίσης και άλλες επαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο ΕΔΩ