current views are: 1

19 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:07

Σε κλίμα έντασης στη Βουλή η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Ένταση και αντεγκλήσεις χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Δημοσίευση 09:07’
αρθρο-newpost

Ένταση και αντεγκλήσεις χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Ένταση και αντεγκλήσεις χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Την πρόθεση των ΑΝΕΛ να υποβάλουν εντός της ημέρας ένσταση αντισυνταγματικότητας ανακοίνωσε, πριν από λίγο στην Ολομέλεια, ο εισηγητής Νότης Μαριάς, επειδή όπως τόνισε, θίγεται ο πυρήνας της περιουσίας που οδηγείται σε δήμευση.

Ιδιαίτερα εριστικός κι επιθετικός απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ήταν ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ στη συζήτηση στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

«Σήμερα στην Ήπειρο έχουν φύγει εκατοντάδες κατασχετήρια ακινήτων για 1000 και 1500 ευρώ» κατήγγειλε. «Αυτή η πληροφορία μου δόθηκε και από εφοριακό και από δικαστικό επιμελητή για μία ακόμη φορά θα μπορώ να σας κατηγορήσω ότι παραμονές των εορτών είστε μέλος μιας τραπεζικής διεθνούς μαφίας που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να πάρει τα ακίνητά μας».

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σήμερα στην Ολομέλεια οι εισηγητές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου και Γιάννης Κουτσούκος είπαν ότι ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ επί της αρχής, καθώς υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου.

«Οι βουλευτές της συμπολίτευσης είχαμε επισημάνει ότι το νομοσχέδιο, όπως αρχικώς είχε παρουσιαστεί, δεν επετύγχανε δίκαιη κατανομή βαρών, επιβάρυνε, αλόγιστα, ακίνητα, δεν είχε επαρκή πρόνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους. Με τη συνεργασία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων πετύχαμε σοβαρότατες διορθώσεις και είναι προς τιμή του υπουργού Οικονομικών που συνεργάστηκε μαζί μας» δήλωσε η κ. Πατριανάκου.

«Λέμε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αρχικό σχέδιο» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Ολομέλεια είναι πιο δίκαιο, κοινωνικό και προοδευτικό. Ο κ. Κουτσούκος επέμεινε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτιώσεων.

Μέρος της πολιτικής φτωχοποίησης του πληθυσμού, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής. «Επιβάλατε υπερφορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, εξισώσατε τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κόψατε το ρεύμα αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν και τώρα ολοκληρώνετε το έργο σας με όσα σας ζήτησε η τρόικα. Το μόνο που μένει είναι να τους πετάξετε και από τα σπίτια τους. Θα το δούμε το Σάββατο, με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Τελικά, αν το σπίτι δεν το πάρει ο τραπεζίτης, θα το πάρει το Ελληνικό Δημόσιο» είπε ο κ. Γελαλής.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς ανέφερε ότι τα όσα είπαν οι φορείς στην κοινοβουλευτική επιτροπή και η γενική κατακραυγή αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση. Κατήγγειλε, επίσης, ότι φορολογείται η μικρή ιδιοκτησία, την ίδια ώρα που αφήνονται στο απυρόβλητο μεγαλοκαναλάρχες και δεν προχωρούν οι έλεγχοι στα εμβάσματα και τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore) για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος είπε ότι από το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» περάσαμε στο τρίπτυχο «πείνα, κρύο και σκοτάδι». «Αν υπήρχε φοροδοτική ικανότητα, να το συζητήσουμε» ανέφερε, «αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350.000 χωρίς ρεύμα, που τα περισσότερα είναι κατοικίες και μένουν μέσα άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα τους. Πώς να πληρώσουν λοιπόν τους φόρους που τους επιβάλλετε;»

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση του νομοσχεδίου και αποδείχθηκε από τη διαδικασία ακρόασης των φορέων που δεν βρέθηκε ένας να επιδοκιμάσει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία». Είπε ακόμη, πως 18 μήνες μετά από την εξαγγελία ότι θα υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία για τα ακίνητα με προοδευτική βάση, φτάσαμε σήμερα σε μια πρόταση που απέχει παρασάγγας από την εξαγγελία εκείνη, με ανάπηρη προοδευτικότητα, χωρίς εξαιρέσεις για τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Αντιλαϊκό, που αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα που μένουν απούλητα χιλιάδες ακίνητα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια που δεν έχουν λύσει πρόβλημα της στέγης. Πρέπει να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και να απαλλάσσεται από τη φορολογία (έως 120 τ.μ.), ενώ και η δεύτερη κατοικία (έως 80 τ.μ.) να απαλλάσσεται, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε και «κούρεμα» δανείων για τη λαϊκή κατοικία.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία. 

Στην Αθήνα οι αγρότες για τον φόρο

Την ίδια ώρα, αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων φεύγουν το πρωί της Πέμπτης με καράβια από την Κρήτη με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.000 αγρότες από την Κρήτη θα φθάσουν στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με αγρότες από την Ηπειρο και άλλες περιοχές.

Αύριο, Παρασκευή, στις 12:00, προγραμματίζεται πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.


σχετικα αρθρα