Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Μπορεί οι εξελίξεις στο θέμα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ να μην αποτελούν το «μαγικό ραβδί» που θα σώσει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει το τελευταίο διάστημα, αλλά σίγουρα της δίνουν μια βαθιά ανάσα μέχρι να εισέλθει σε λίγες ημέρες στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. 

Όλοι σε κυβέρνηση και κόμμα παραδέχονται πλέον ότι από «εκεί που ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο τώρα μπορούμε να κινηθούμε με σχετική άνεση», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν τα προβλήματα και ανετράπη η δυσμενής εικόνα. 

Από πού αντλούν αυτή την αισιοδοξία τους; Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα τους ευνοήσουν. Ήδη, ξεκίνησε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση για να φανεί ότι η κυβέρνηση κέρδισε στα σημεία την τωρινή μάχη με την τρόικα

Γι’ αυτό και δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το προσεχές Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που δεν κλείνουν, αλλά εξασφαλίστηκε η λειτουργία τους για ένα ακόμα χρόνο. 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι όσα συμβαίνουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα αναβαθμίσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και το κύρος του ίδιου. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν θέλουν να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει προτού καν ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς ακολουθεί ο εξαιρετικά δύσκολος Ιανουάριος, όπου από την αξιολόγηση των εκπροσώπων των πιστωτών θα κριθεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν παραλείπει να επισημαίνει στους συνεργάτες του αλλά και σε υπουργούς ότι η κυβέρνηση κάνει μικρές επιτυχίες και επιμένει πως «θα κριθούμε από το αποτέλεσμα και αυτό θα είναι θετικό για τη χώρα». 

Εν ολίγοις ο Πρωθυπουργός ζητεί να μη λειτουργήσει ο παρορμητισμός και η αυταρέσκεια σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο αλλά να εμπεδωθεί το αίσθημα της αποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση. 

Αυτό όμως που λένε με έμφαση στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο πορτοφόλι» και από την οικονομική κατάσταση θα κριθούν όλα. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι εάν αλλάξει λίγο το κλίμα στο οικονομικό επίπεδο και αρχίσει να κινείται η αγορά, μπορεί να διαμορφωθεί ένα πιο θετικό περιβάλλον για την κυβέρνηση. 

Παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στην αναμενόμενη επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη Μαρτίου, ώστε να αρχίσει να δίνεται ένα τμήμα από το ποσό αυτό σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αυτό κατά τον ίδιο θα είναι ένα πρώτο σήμα, ότι αλλάζει η κατάσταση και η χώρα σταδιακά απεγκλωβίζεται από το μνημόνιο, ενώ δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην επιχείρηση της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές. 

Ευσεβείς πόθοι θα πουν πολλοί και θα επικαλεστούν το ζοφερό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται ήδη πολύ μεγάλη πίεση. Μπροστά της η κυβέρνηση, πριν μπει στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει η προεδρία της Ε.Ε. έχει δυο κρίσιμες ψηφοφορίες, αυτή για τη φορολογία των ακινήτων και την άλλη για τους πλειστηριασμούς. 

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες ακόμα και σήμερα και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει. Στο Μαξίμου εμφανίζονται ψύχραιμοι και διαμηνύουν ότι σιγά-σιγά η χώρα θα αρχίσει να μπαίνει στον αστερισμό των θετικών ειδήσεων.