«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

«Σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και τρόικα, και αφού προηγουμένως στήθηκε μια εικονική διαπραγμάτευση, φέρνουν νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει οριστικά το παράθυρο για άρση πλειστηριασμών και απελευθέρωση κατασχέσεων» επισημαίνει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας: 

«Μάλιστα, ενώ ήταν γνωστό ότι η ρύθμιση για την προστασία από την άρση των πλειστηριασμών λήγει στις 31/12, η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή την επικοινωνιακή κίνηση την τελευταία στιγμή με μια fast track διαδικασία, προχωρώντας σε έναν εκβιασμό προς τους κυβερνητικούς βουλευτές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «όπως και να το παρουσιάσουν όμως, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο αυτό δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους δανειολήπτες που οι ασκούμενες πολιτικές έχουν καταστήσει ανήμπορους να πληρώσουν, με το χειρότερο να είναι ότι διαγράφεται καθαρά η πρόθεση καθολικής άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου, αλλά και της τροποποίησης του νομικού καθεστώτος, έτσι ώστε να προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών».

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Εκτός από τον υποτιθέμενο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό περί σύστασης Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα εποπτεύει τη μεταβατική διαδικασία και θα επιμεληθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης με αόριστες αναφορές σε προσδιορισμό ελάχιστων δαπανών διαβίωσης, περιλαμβάνεται και ένα καθεστώς προστασίας για ένα χρόνο από τους πλειστηριασμούς. Τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας, που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν σωρευτικά, αποκλείουν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που κατέχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 270.000 € με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα μια εξοχική κατοικία ή μια κληρονομιά μπορεί άμεσα να αυξήσουν την συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους πάνω από 300.000 €.

Όσον αφορά στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, εμφανίζεται ένα θολό τοπίο με αόριστες αναφορές και αδιευκρίνιστες προθέσεις. Ωστόσο ξεχωρίζει η αναφορά στο νομικό πλαίσιο που θα επιβληθεί για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, όπως έχει απαιτηθεί από τους δανειστές της χώρας.

Οι εξαθλιωμένοι δανειολήπτες θα εξακολουθούν να καταφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία και δικαστήρια για να αποδείξουν την αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και θα εξακολουθούν να είναι όμηροι των τραπεζών και της κυβερνητικής αναλγησίας, που σχεδιάζει νόμους με πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των τραπεζιτών, της ολιγαρχίας και των δανειστών και όχι το συμφέρον του σκληρά δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί «για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει ότι για να υπάρξει έστω και ελάχιστη πιθανότητα ανάκαμψης και αποφυγής της εξαθλίωσης του λαού μας, πρέπει να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και όχι να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Η παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα άλλωστε με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τη μόνη λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ώστε παράλληλα να σχεδιασθεί ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης.
Και μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών».