Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και πρόσληψης ανέργων, μπορεί να έριξαν προσωρινά τους δείκτες και τους αριθμούς, όμως δεν έλυσαν το πρόβλημα της ανέχειας όσων δεν έχουν δουλειά. 

Οι νέοι ηλικίας έως 29 ετών που εργάστηκαν με τα επιδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας (voucher) παραμένουν απλήρωτοι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν θα πληρωθούν από λάθη υπαλλήλων. 

Επιπλέον, αυτοί που θα προσληφθούν σε δήμους με πεντάμηνες συμβάσεις – πρόγραμμα που «τρέχει» από τον ΟΑΕΔ- διαγράφονται από τα μητρώα ανεργίας του οργανισμού! 

Ένα απίστευτο αλαλούμ που το πληρώνουν οι άνεργοι οι οποίοι, είτε επιλεγούν για κάποια από τις θέσεις που «ανοίγουν» είτε όχι, βγαίνουν χαμένοι.

ΟΑΕΔ: «Θα δώσουμε μάχη να διατηρήσουν την κάρτα ανεργίας» 

Οι εργαζόμενοι στα λεγόμενα «πεντάμηνα προγράμματα» προσλαμβάνονται, μέσω του ΟΑΕΔ, κυρίως σε δήμους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας: πέντε μήνες. 

Αυτομάτως χάνουν το επίδομα ανεργίας, όσοι ακόμη το δικαιούνται, ενώ είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν και από τα μητρώα του οργανισμού χάνοντας και την κάρτα ανεργίας. 

«Θα χρησιμοποιήσω όλους τους ελιγμούς που μου προσφέρει το νομικό πλαίσιο, τουλάχιστον για να μη χάσουν την κάρτα ανεργίας», λέει στο newpost ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου, ο οποίος απαντά και στις καταγγελίες για ανέργους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε μακρινές από τον τόπο κατοικίας τους πόλεις και δεν δέχτηκαν, αφού οι αποδοχές είναι μόλις 500 ευρώ το μήνα: 

«Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις και αφορούν σε ανθρώπους που οι ίδιοι δήλωσαν αυτές τις πόλεις και για κάποιους λόγους το μετάνιωσαν. Ενδεχομένως άλλαξαν οι προσωπικές, οικογενειακές τους συνθήκες. Ίσως έμενε στη συγκεκριμένη πόλη κάποιος συγγενείς ή φίλος που δεν μένει πια εκεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανθρώπου που εστάλη σε περιοχή την οποία ο ίδιος δεν δήλωσε ως μια από τις προτιμήσεις τους». 

Και ξεκαθαρίζει ο κ.Αμπατζής πως όσοι δεν λάβουν τις θέσεις στις οποίες «διορίστηκαν» χάνουν αυτομάτως όλα τα προνόμια του ανέργου: επίδομα και κάρτα. 

Καταρτιζόμενος άνεργος στο newpost.gr: «Δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα» 

Ο Φαίδωνας Τασόπουλος, 29 ετών, πηγαίνει κάθε πρωί στη Γλυφάδα, από το κέντρο της Αθήνας όπου μένει, για να εργαστεί στη ναυτιλιακή εταιρεία όπου επιλέχτηκε να εργαστεί με το πρόγραμμα voucher: 

«Δύο μήνες εργάζομαι κανονικά, ενώ προηγήθηκε ένας μήνας εκπαίδευσης. Εργάζομαι σε μία ναυτιλιακή εταιρεία. Οι πληρωμές γίνονται από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Δεν έχουν πληρώσει κανέναν από το τμήμα μου -περίπου 25 άτομα. Επικαλούνται το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι ακόμη δεν έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα», λέει στο newpost. Η αμοιβή του θα είναι «καθαρά», μόλις 305 ευρώ. 

Υπουργείο Εργασίας: «Ελέγχουμε αν τα ΚΕΚ έστειλαν ανέργους σε εταιρείες που δικαιούνται επιδότηση» 

Το υπουργείο Εργασίας «τρέχει» τα προγράμματα voucher, δηλαδή την κατάρτιση ανέργων έως 29 ετών, τα οποία ξεκίνησαν τη θερινή περίοδο και διοχέτευσαν εργαζόμενους στον τουρισμό. 

Τα προγράμματα τελείωσαν, όμως μεγάλος αριθμός εργαζομένων -καταρτιζομένων παραμένουν απλήρωτοι. 

«Μόλις 30 υπάλληλοι έχουν μοιραστεί τις υποθέσεις και τις ελέγχουν εξονυχιστικά. Έχουν εξοφληθεί 15000 άνθρωποι, ελπίζουμε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές», λέει στο newpost η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Άννα Δαλαπόρτα, η οποία αφοπλιστικά δικαιολογείται: «Άλλα προγράμματα ανέργων καθυστερούν και ένα ολόκληρο έτος τις πληρωμές τους»! 

Τί ελέγχουν οι 30 υπάλληλοι της γραμματείας; 

Αυτό που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί,το αποκαλύπτει όμως η κυρία Δαλαπόρτα: Κάποιοι θα μείνουν απλήρωτοι.

«Ελέγχουμε κυρίως αν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν δικαιολογητικά για τους καταρτιζόμενους», λέει στο newpost.

Και τί σημαίνει «επιλέξιμες»;

«Κάποιοι καταρτιζόμενοι εστάλησαν από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος, όπως σε ΜΚΟ. Ε, τι να κάνουμε, δεν κάνουν όλοι οι υπάλληλοι σωστά τη δουλειά τους»!