Mε αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ενώ απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν νωρίτερα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν τοποθετήθηκε.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τάχθηκε κατά του συνυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του φόρου, και σημείωσε πως «όταν φορολογείς ένα ακίνητο που δεν παράγει κανένα πρόσοδο, ουσιαστικά το οδηγείς σε έμμεση δήμευση».

Το θέμα του συμψηφισμού έθεσαν επίσης, οι Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.).

«Με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά στο άρθρο 48 ο συμψηφισμός απαιτήσεων και καθίσταται σαφές ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας δεν επηρεάζει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Το υπουργείο, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας τροποποιήσεων στο θεσμικό πλαίσιο του συμψηφισμού, όπως αυτό προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και στην πράξη» συμπλήρωσε.

«Στη Βουλή σήμερα ψηφίζεται η κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας, η δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ενστάσεις κατά του φόρου εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.

«Πριν ζητήσετε την ψήφο μας, θα ήθελα να ακούσετε τις προτάσεις και τις απόψεις μας. Δεν απαιτώ να τις υιοθετήσετε - απαιτώ όμως τεκμηριωμένη απάντηση. Το "δεν έχω ισοδύναμα" δεν είναι για μένα ολοκληρωμένη απάντηση» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βλάχος παρατήρησε πως ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, «είναι ενιαίος, αλλά κανείς δεν πείθεται πως είναι δίκαιος. Η σύγκριση του νέου φόρου, δεν μπορεί να γίνεται με έναν έκτακτο φόρο όπως ο ΕΕΤΗΔΕ. Θα ήταν πιο καθαρό να πούμε πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να ζητάμε χαράτσι, γιατί το απαιτεί η οικονομία της χώρας» ανέφερε ο βουλευτής.

«Είναι δυνατόν για βεβαιωμένα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη να προβαίνετε σε κατάσχεση; Είναι δυνατόν να επεμβαίνετε στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, με προκαταβολική κατάσχεση χωρίς εγγύηση υπέρ του φορολογουμένου;» αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Β. Καπερνάρος. «Είναι δυνατόν να κρίνει ο έφορος την επείγουσα περίπτωση της συντηρητικής κατάσχεσης; Αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό; Αυτό δεν σας εκπλήσσει;» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Είμαστε όλοι υποψήφιοι άστεγοι. Θα το διαπιστώσουν όλοι - και οι μέρες σας είναι μετρημένες» ανέφερε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου. «Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προϋπολογίζει 3,8 δισεκατομμύρια είσπραξη και εσείς αποτιμάτε ότι στο τέλος θα εισπράξετε 2,6 δισεκατομμύρια. Γιατί θα λείπει το 1,2 δισεκατομμύριο; Δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα το πληρώσουν; 'Αρα, μπαίνει υπό δήμευση η περιουσία τους, αφού δεν θα έχουν να το πληρώσουν» συμπέρανε η βουλευτής.

«Οδηγείτε τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια, στο να έχει υποθηκευτεί το 2014, όλη σχεδόν η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων - και ιδιαίτερα οι πρώτες κατοικίες - για να ξεκινήσει το Δημόσιο κατασχέσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Θα πάτε σε προχωρημένο καθεστώς εσείς: Ούτε οι Χμερ δεν είχαν τέτοιο καθεστώς» ανέφερε ο βουλευτής.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε εξάλλου και τη διάταξη του άρθρου 38, με την οποία απαλλάσσεται ο Γκίκας Μάναλης, ειδικός διαχειριστής για την εκκαθάριση της ΕΡΤ, από κάθε αστική ή άλλη ευθύνη στο πλαίσιο των καθηκόντων του, πλην εκείνων που προκλήθηκαν από δόλο ή βαριά αμέλεια. Ο κ. Λαφαζάνης, επικαλέστηκε και την έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, «αν αφορά ήδη τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις, μπορεί να διατυπωθεί προβληματισμός για το αν η ρύθμιση συνιστά αμνηστία».

Νωρίτερα, ο Μάκης Βορίδης, (ΝΔ), επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η Αριστερά έχει μια ιδεολογική θέση εναντίον της περιουσίας» και ως εκ τούτου, «αποτελεί βασική ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε βγει στα κάγκελα ενάντια σε έναν φόρο στην περιουσία. Είστε επίσης ανακόλουθοι, γιατί στο πρόγραμμά σας έχετε τρισχειρότερα - ύπαρξη φορολογίας επί του συνόλου της περιουσίας» ανέφερε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι απόψεις της Αριστεράς είναι σύνθετες» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ). «Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει τον ταμειακό στόχο, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό. Υπήρχε το σουηδικό μοντέλο, με υψηλή φορολογία και πολλές κοινωνικές παροχές, υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με χαμηλή φορολογία και πολύ μεγάλη κατανάλωση. Εσείς προβλέπετε υψηλή φορολογία και πολύ χαμηλές κοινωνικές παροχές. Είναι ένα καινούργιο μοντέλο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί σ' αυτό. Θα το μελετήσουμε» ανέφερε ειρωνικά ο κος Τσακαλώτος.

Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει «μεγάλο αφορολόγητο και φορολογία επάνω στον πλούτο», αλλά «δεν μπορούμε σήμερα να πούμε αριθμούς, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση όταν θα έρθουμε στα πράγματα...» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλετε να μας πείσετε ότι τσακώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κι αν είναι δίκαιος ο φόρος της Αριστεράς ή δίκαιος ο φόρος της Δεξιάς; Το ζητούμενο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν σε αυτόν τον τόπο, σκεπτόμενοι «να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου», πρέπει σήμερα να τιμωρηθούν!» παρατήρησε ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ).

«Έχω την πληροφορία, πως από τις Δ.Ο.Υ. στην Ήπειρο, έχουν φύγει σήμερα εκατοντάδες κατασχετήρια ακινήτων. Αν επιβεβαιωθεί η είδηση που μου δόθηκε και από εφοριακό και δικαστικό επιμελητή, θα μπορώ για μία ακόμη φορά να σας κατηγορήσω, πως είστε μέλος μιας διεθνούς τραπεζικής μαφίας που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να πάρει τα ακίνητά μας» ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ).

Ενστάσεις για την απουσία αφορολόγητου ορίου, εξέφρασε ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ): «Το κράτος προηγουμένως είχε κάνει υποεκτίμηση της περιουσίας και έχανε χρήματα. Σήμερα έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο, της υπερεκτίμησης της περιουσίας με πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορώ να δεχθώ, ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μόνος του στη ζωή και έχει ένα σπίτι πενήντα τετραγωνικά και έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ ή 9.000 ευρώ και δεν έχει τίποτε άλλο σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να φορολογηθεί» δήλωσε ο βουλευτής.

«Το σχέδιο νόμου αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πόσο ψεύτικες και απατηλές είναι οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων του κεφαλαίου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, και ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης» υποστήριξε ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Δίνετε τη μάχη για να υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το τσάκισμα των εργαζόμενων, ώστε να έχουμε νέους φόρους για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων» τόνισε ο βουλευτής.

«Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας αρχές, οι οποίες είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η ισχυρή προοδευτικότητα της φορολόγησης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ένα αφορολόγητο όριο και ουσιαστικές απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες» παρατήρησε η Ασημίνα Ξηροτύρη. «Ο ΕΝΦΙΑ δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Προκύπτει έτσι φοροελάφρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας» υποστήριξε η βουλευτής.