Συμβουλές προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά δίνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε., καλώντας τον να μην  επιβάλλει τη δική της ατζέντα στην Ευρώπη, επικαλούμενο γνώμες ειδικών.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο καλεί τον κ. Σαμαρά να μην πιέσει τους εταίρους για μια καλύτερη συμφωνίας διάσωσης αλλά να παίξει ουδέτερο ρόλο. επισημαίνοντας ότι είναι ο καλύτερο δρόμος προς την επίτεευξη των δύο στόχων του κατά τη διάρκεια της Προεδρίας: Να κερδίσει νέα μείωση του χρέους και να παραμείνει στην εξουσία.

Το Bloomberg κάνει αναφορά και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου με τρόπο ώστε να εκθέσει την περιορισμένη δημοφιλία του Σαμαρά και να εκβιάσει την διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών».

«Αν έρθεις με τα όπλα προτεταμένα, μιλώντας μόνο για τις εθνικές σου προτεραιότητες, τότε δεν θα μπορέσεις να δημιουργήσεις έναν συνασπισμό στήριξης» επισημαίνει η Λουσίντα Κρέιτον, η οποία ως υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ιρλανδίας βοήθησε στην καθοδήγηση της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2013. «Η Ε.Ε. χρειάζεται πολύ λεπτές ισορροπίες διπλωματίας και λεπτότητας» προσθέτει.
 
Το Bloomberg παρουσιάζει ως παράδειγμα προς αποφυγή, την κυπριακή προεδρία, καθώς τονίζει ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, την χρησιμοποίησε, ώστε να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για το χρέος και τις τράπεζες της Κύπρου, επιρρίπτοντας στη συνέχεια τις ευθύνες στον διάδοχό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η προεδρία της Ελλάδας θα είναι σύμφωνη με το πνεύμα λιτότητας που επικρατεί στη χώρα, αφού έχει προϋπολογισμό μόλις 500 εκατ. ευρώ.