current views are: 1

20 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:16

Ανησυχία για αντίδραση της τρόικας στο ενδεχόμενο νέων βελτιώσεων

Ανοχή, ανοχή αρκεί να μην εξαντληθεί. Με αυτό τον κανόνα πορεύεται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εις ότι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνούμενη επί της ουσίας αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την… έκρηξη των δανειστών.

Δημοσίευση 05:16’
αρθρο-newpost

Ανοχή, ανοχή αρκεί να μην εξαντληθεί. Με αυτό τον κανόνα πορεύεται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εις ότι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνούμενη επί της ουσίας αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την… έκρηξη των δανειστών.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ανοχή, ανοχή αρκεί να μην εξαντληθεί. Με αυτό τον κανόνα πορεύεται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε ότι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνούμενη επί της ουσίας αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την… έκρηξη των δανειστών.

Η κυβέρνηση κινείται πάνω σε μία λεπτή γραμμή ισορροπίας με την τρόικα, τα δύο τρίτα της οποίας έκαναν προ ημερών τα… στραβά μάτια στην τελική θέση της ελληνικής πλευράς για όριο 200.000 ευρώ και καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στις 35.000 ευρώ.

Το ένα τρίτο της τρόικας, δηλαδή ο κ. Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ουδέποτε απεδέχθη την ελληνική πρόταση, εμμένοντας σε πολύ χαμηλότερα όρια, ωστόσο αναγκάστηκε να πάει πάσο μετά την… κατανόηση που επέδειξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Αθήνα και ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλουν να δοκιμάσουν αν σπάει το σχοινί με την τρόικα και, συνεπώς, παρά το νέο κύκλο διαβουλεύσεων που θα υπάρξουν σήμερα τόσο με τους γαλάζιους βουλευτές όσο και με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τα περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών είναι περιορισμένα.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υιοθέτηση της ρύθμισης που απαίτησαν οι γαλάζιοι ώστε εκτός του πρώτου οφειλέτη και να προστατεύεται, αυτονοήτως, και ο εγγυητής ενός δανείου ενώ δεκτό αναμένεται να γίνει και το αίτημα των «πρασίνων» να μην βγαίνει εκτός καθεστώτος προστασίας οφειλέτης που είχε προσωρινή αδυναμία και δεν κατέβαλε εγκαίρως την ελάχιστη προβλεπόμενη δόση.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα για τους βουλευτές των δύο κομμάτων και την κυβέρνηση. Θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να γίνει δεκτό το αίτημα για περαιτέρω αύξηση του ορίου της συνολικής περιουσίας του οφειλέτη, από τις 270.000 ευρώ στις 300.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο των 270.000 ευρώ είναι ήδη κατά 80.000 υψηλότερο από την καλύτερη πρόταση της τρόικας και είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα τραβήξει το σχοινί.

Ως προς την ελάχιστη καταβολή, τη μείωση της οποίας ζητούν οι βουλευτές των δύο κομμάτων τόσο για τους πολύ πτωχούς με εισοδήματα έως 5.000 όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσαρμογές, κυρίως για να ικανοποιηθούν και οι βουλευτές των δύο κομμάτων.

Πάντως είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Κωστή Χατζηδάκη χθες, ο οποίος και σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να μην ζητάται από ένα νοικοκυριό που έχει εισόδημα, έστω, 1000 ευρώ το μήνα να δίνει 100 ευρώ για να σώσει το σπίτι του, την ίδια στιγμή που μία οικογένεια με ίδιο εισόδημα καλείται να πληρώσει υψηλότερο νοίκι για να μην μείνει στο δρόμο.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο, που σήμερα μπαίνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα εγκριθεί από τη Βουλή, αν και τα σενάρια γύρω από τη στάση βουλευτών όπως ο Βύρων Πολύδωρας και ο Νίκος Σηφουνάκης καλά κρατούν. Είναι, πάντως, δεδομένο ότι η εξέλιξη της κοινοβουλευτικής μάχης του Σαββάτου θα εξαρτηθεί απόλυτα από την έκβαση της αποψινής, επίσης ιδιαίτερα κρίσιμης, ψηφοφορίας για το φόρο ακινήτων.


σχετικα αρθρα