Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίστηκε με εντάσεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε αλλαγές.

Την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 7 και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 4, 7, 31, 38, 54.

«Η Ελλάδα κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για τη σωτηρία της και κατάφερε να κρατηθεί όρθια. Σήκωσε το βάρος της πιο οξείας οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και πέτυχε ένα άθλο για τα δεδομένα της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας» ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υπερασπιζόμενος το σχέδιο νόμου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας έβαλλε κατά του νομοσχεδίου λέγοντας: «Βρήκαμε το υποζύγιο που λέγεται λαός και νοικοκύρης και τον πατάμε στο λαιμό; Και περιμένετε να το ψηφίσω εγώ; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου;».

Προθεσμία ως τον ερχόμενο Μάρτιο, ώστε να κουνήσει η Ελλάδα μαντήλι στη τρόικα, έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, στον ΥΠΟΙΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. 

Ο Αργύρης Ντινόπουλος είπε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις έντονες αντιδράσεις στη ΝΔ, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών που ήταν παρών του είπε «ρίξτε μια ματιά στην ιστορία των σχέσεων του ιδρυτή της παράταξής μας του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τους ισχυρούς του χρήματος».

Παράλληλα, έντονη αντιπαράθεση είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στον δεύτερο.

Νωρίτερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, ήταν σε κλίμα τεταμένο με τις τοποθετήσεις των βουλευτών σε υψηλούς τόνους.

Πιο συγκεκριμένα, τους λόγους που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων παρέθεσε ο Νότης Μαριάς μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κάνοντας λόγο για φόρο που θα «γονατίσει» τους πολίτες.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων και κατ’ επέκταση των μέσων παραγωγής. Οι αγρότες δεν διαδηλώνουν για το ένα ευρώ, αλλά γιατί ανοίγει ο δρόμος υπερφορολόγησης των αγροτεμαχίων», τόνισε ο κ. Μαριάς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό ενώ υπογράμμισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει όλα τα άρθρα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για όσες ρυθμίσεις κριθούν ευνοϊκές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την κατάντια στην οποία οδηγεί ο νέος φόρος τους πολίτες.

«Η εμμονή της Τρόικας, με το θέμα των πλειστηριασμών είναι μια πρωτοφανής» σημείωσε ο κ. Μωραΐτης και συμπλήρωσε: «Δεν είχε κανένα λόγο η Τρόικα, πάνω στο θέμα αυτό. Και θα το επαναλάβω και δεν θα μασήσω τα λόγια μου, ότι διάφορες τρόικες εσωτερικού βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, με την Τρόικα και προσπαθούν να διατάξουν το χώρο των ακινήτων».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Κουράκος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει την ηγεσία και η Αξιωματική Αντιπολίτευση παρατείνει της θητεία της ΝΔ για να μην παραλάνει την καυτή πατάτα.

«Καταπέλτης» στην ομιλία της ήταν από το ΚΚΕ και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έκανε λόγο για φτωχοποίηση των πολιτών από τον νέο φόρο. «Εύχομαι να είστε η τελευταία κυβέρνηση γιατί δεν αντέχουμε άλλο» σχολίασε η κυρία Παπαρήγα για το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για φρούδες υποσχέσεις που δίνει στο λαό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο να ψηφιστεί ο φόρος ακινήτων. «Είναι άδικος και στην περίπτση του εν λόγω φόρου βρίσκεται στη λογική, απο κάποιους παίρνουμε πολλά περισσότερα. Η κυβέρνηση απέτυχε και ψάχνει λύση στο πεδίο των ακινήτων μας το παρουσιάζουν ως κάτι ευχάριστο» σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι η αντίπολιτευση αντιδρά στον φόρο αλλά δεν προτείνει καμία άλλη λύση. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Το νομοσχέδιο είναι στη γραμμή των προτάσεών σας, απορώ γιατί δεν το ψηφίζετε;.

«Ο νόμος είναι ολοκληρωμένος και δεν χωρά υπεκφυγές. Η φορολόγηση των ακινήτων ολοκληρώνει μια καθυστέρηση ετών» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. 

Έρχεται πληρωμή οφειλών μέσω παραχώρησης ακινήτου στο δημόσιο

Παράλληλα, σε τοποθέτησή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί ο δυνατότητα πληρωμής φορολογικών οφειλών μέσω παραχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο (σχετική τροπολογία έχει ήδη καταθέσει ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης).

Λιγότερες αποδείξεις για τους φορολογούμενους το 2014 

Εξάλλου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε  οι φορολογούμενοι το 2014 θα  συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 10%.

Σύμφωνα με την τροπολογία δεν αλλάζει το ανώτατο όριο των αποδείξεων που παραμένει στα 10.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον σύστημα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους.