current views are: 1

20 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:02

Αποσύρονται διατάξεις από τους πλειστηριασμούς μετά το μπλόκο βουλευτών

Διήμερο κοινοβουλευτικού «πυρετού» άρχισε σήμερα με τα δύο νομοσχέδια – αγκάθια για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς να συζητούνται και να ψηφίζονται με διαδικασίες εξπρές. 

Δημοσίευση 10:02’
αρθρο-newpost

Διήμερο κοινοβουλευτικού «πυρετού» άρχισε σήμερα με τα δύο νομοσχέδια – αγκάθια για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς να συζητούνται και να ψηφίζονται με διαδικασίες εξπρές. 

Διήμερο κοινοβουλευτικού «πυρετού» άρχισε σήμερα με τα δύο νομοσχέδια – «αγκάθια» για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς να συζητούνται και να ψηφίζονται με διαδικασίες – εξπρές. 

Ωστόσο, πριν καλά καλά αρχίσει όμως η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά λόγω ενστάσεων που εκφράστηκαν από πολλούς βουλευτές για το γεγονός πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άσχετες με τους πλειστηριασμούς διατάξεις που θα πρέπει να συζητηθούν χωριστά από τον νέο χρόνο.    

Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό την διακομματική άρνηση να συζητηθούν οι εν λόγω διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες έναρξης εφαρμογής την αρχή του 2014 αλλά και όσες δεν είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως αποσύρει τις διατάξεις που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες, όμως, θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, αφαιρούνται οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13.

Ωστόσο παραμένουν οι διατάξεις για τα «τσουχτερά» πρόστιμα και τους τόκους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος».

Σημείωσε, όμως, ότι κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών απαιτεί ρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και γι’ αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος. «Οι προθεσμίες αποτελούν δημόσιο κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να μην ξεχνούν ότι η χώρα μας τελεί «σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Έντονες αντιδράσεις για τις «άσχετες» διατάξεις του νομοσχεδίου

Νωρίτερα, χαρακτηριστικές ήταν οι ενστάσεις που εκφράστηκαν από τους βουλευτές της ΝΔ με τη Ντόρα Μπακογιάννη να αναφέρει ότι είναι πολύ καλό το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αλλά απευθυνόμενη στον Κωστή Χατζηδάκη να λέει πως «αυτά που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος ζήτησε να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι επείγουσες ενω η Φεβρωνία Πατριανάκου είπε πως οι διατάξεις που προστέθηκαν ενισχύουν τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη. 

Και στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα δεν ήταν διαφορετικό με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις επείγουσες διατάξεις, αυτές δηλαδή που αφορούν στους πλειστηριασμούς, ενώ για τις άλλες είπε πως οι πράσινοι βουλευτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.

Ψηφίζεται σήμερα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Την ίδια ώρα, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα εκτός από τις ενστάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης έντονη κριτική ακούστηκε και από την πτέρυγα των βουλευτών της συγκυβέρνησης. 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου ο οποίος είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πως «το “δεν έχω ισοδύναμα” δεν είναι για μένα ολοκληρωμένη απάντηση». 

Ο κ. Βλάχος παρατήρησε πως ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, «είναι ενιαίος, αλλά κανείς δεν πείθεται πως είναι δίκαιος. Η σύγκριση του νέου φόρου, δεν μπορεί να γίνεται με έναν έκτακτο φόρο όπως ο ΕΕΤΗΔΕ. Θα ήταν πιο καθαρό να πούμε πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να ζητάμε χαράτσι, γιατί το απαιτεί η οικονομία της χώρας» ανέφερε ο βουλευτής.

Εκπλήξεις στις δύο ψηφοφορίες δεν αναμένονται εκτός και εάν ο Βύρων Πολύδωρας κάνει πράξεις τις σκέψεις που φέρεται να εξέφρασε χθες. Για την ψηφοφορία του φόρου στα ακίνητα κάποιες ενστάσεις έχουν εκφράσει από το ΠΑΣΟΚ οι Νίκος Σηφουνάκης και Γιώργος Ντόλιος ωστόσο άγνωστο παραμένει το πως θα μετουσιωθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Όσο για την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς μέχρι και την Παρασκευή ο Κωστής Χατζηδάκης ολοκλήρωνε το «μασάζ» στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 


σχετικα αρθρα