Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τον κωδικό «Έτος Ανάκαμψης» έχει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για το 2014. Στόχος του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, είναι να μπει η κυβέρνηση δυναμικά στους πρώτους μήνες του έτους, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση στην κοινωνία, ότι επιτέλους κάτι αλλάζει και να ανατραπεί το κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει σήμερα, μετά από σχεδόν επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι οι τρεις πρώτοι μήνες του νέου έτους, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες υπό τις οποίες η χώρα θα πάει στις εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) του Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων θα σημαδέψει και την τύχη της σημερινής κυβέρνησης.

Παρά τις προσπάθειες, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, όπως καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, χωρίς να έχουν να παρουσιάσουν κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αποτελούν τη μαύρη τρύπα που ρουφά την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να ανατραπεί μόνο αν η κοινωνία δει χειροπιαστά αποτελέσματα, που θα προκαλέσουν έστω και μικρές θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, στόχος είναι οι επιτυχίες στα οικονομικά μεγέθη να μετατραπούν σε άμεσα σε κοινωνικό μέρισμα, την ώρα που θα γίνεται αισθητή η στροφή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην τρόικα.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, αλλά και κάποιων ρυθμίσεων στο φόρο για τα ακίνητα χωρίς να υπάρχει απόλυτη συμφωνία από την πλευρά των δανειστών μας, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% και η εξέλιξη με το ζήτημα των ΕΑΣ, ήταν οι πρώτες κινήσεις που φωτογραφίζουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα από δω και πέρα.

Και στο σημείο αυτό μπαίνει το θέμα του ανασχηματισμού. Από τη μια η στροφή αυτή στη διαπραγμάτευση και στην εφαρμοζόμενη πολιτική, θα πρέπει σημειολογικά να συνοδευτεί και από μια ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα και από την άλλη, αρκετοί υπουργοί δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου που ζητούσε ο πρωθυπουργός και επιβάλλονταν από την κρισιμότητα της περιόδου αυτής για τη χώρα.

Το θέμα αυτό έχει πέσει στο τραπέζι, οι συζητήσεις έχουν γίνει και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές του Φεβρουαρίου. Αυτό το χρονικό σημείο είναι ιδανικό, καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα θα κληθεί να διαχειριστεί τις αποφάσεις που θα ληφθούν δύο μήνες αργότερα για την τύχη του ελληνικού χρέους.

Αρχές Απριλίου αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που θα αποδείξουν αν η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική έχει πετύχει ή όχι.

Στην περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα, κινείται πάνω από ένα σεβαστό νούμερο, εκτός από την επιστροφή του ποσού στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους και σε άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, θα καθορίσει και την οικονομική τύχη της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση θα αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας: χωρίς ή με νέο μνημόνιο. Η έκβαση αυτού του στοιχήματος θα δώσει και την απάντηση, αν πραγματικά το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης και αν θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να υπάρξει η ανάλογη αποτύπωση στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου.

Όλα αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα: το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη θέση αυτή ο κ. Σαμαράς, φέρνοντας θετικές επιδόσεις στα θέματα που θα χειριστεί η ελληνική προεδρία, με κυριότερο αυτό της τραπεζικής και νομισματικής Ένωσης που «καίει» τους Ευρωπαίους, θα έχει τη δυνατότητα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα και για τα ελληνικά ζητήματα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Ιρλανδίας, η οποία κατά την προεδρία της που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, είχε συνεισφέρει στη συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενώ στις 15 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε από το μνημόνιο.