Πέρασε τελικά από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έπειτα από τις «αλλαγές» τις τελευταίας στιγμής τις οποίες ενέκρινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Οι ενστάσεις των βουλευτών από όλα τα κόμματα αφορούσαν στις «λοιπές διατάξεις» για τις οποίες έκριναν πως υπάρχει ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος και συνεπώς θα μπορούσαν να εισαχθούν σε νέο νομοσχέδιο από το νέο έτος, ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν διεξοδικά. 

Ωστόσο η ένσταση για τη διάταξη που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα αλλά και τόκους για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο δεν έγινε αποδεκτή και έτσι δεν αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο που πλέον εισάγεται στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως αύριο το βράδυ. 

Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε απόσυρση διατάξεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, οι οποίες δεν έχουν προθεσμίες ψήφισης έως το τέλος του 2013 και δεν αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών. 

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών.

Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.

Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».
Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.