«Οι βουλευτές που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν αναλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη και δεν μπορεί να παίζουμε κρυφτούλι» δήλωσε για τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έπειτα από συνάντηση που είχε με τη γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου τονίζοντας ότι με τον κυβερνητικό νόμο «ανοίγει κερκόπορτα».

«Από τις αρχές του μήνα έχουμε καταθέσει μια τροπολογία που αφορά την παράταση της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, που έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων στα distress funds, στα κοράκια που θα έρθουν να αγοράσουν φτηνά προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Και δεύτερον, την παράταση του νόμου Κατσέλη που προβλέπει την προστασία πρώτης κατοικίας με τους όρους που προβλέπει, δηλαδή αντικειμενική αξία 200 χιλιάδες ευρώ η οποία όμως προσαυξάνεται για κάθε μέλος της οικογένειας και φτάνει για μια τετραμελή οικογένεια στα 450 χιλιάδες ευρώ. Και την παράταση ισχύος του λεγόμενου νόμου Παπαθανασίου που προβλέπει την προστασία για χρέη προς τράπεζες ως 200 χιλιάδες ευρώ και προστασία από κάθε είδους πλειστηριασμό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας:

«Έρχεται λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση μετά από 20 και πλέον μέρες σιωπής και όχι μόνο δεν βάζει στη Βουλή προς ψήφιση την τροπολογία που καταθέσαμε, την απόλυτα λογική τροπολογία, αλλά παρουσιάζει ένα νόμο που αφήνει ορθάνοιχτη την κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα μέσα στο 2014 στη χώρα. Δεν ορίζει τίποτα σε σχέση με την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων σε distress funds –φαίνεται δεν την ενδιαφέρει αυτό- ορίζει μόνο μια παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά τον τροποποιεί κιόλας, πάει στις 200 χιλιάδες ευρώ ανεξάρτητα από τα μέλη της οικογένειας, και, το κυριότερο, δεν ορίζει καμία πρόβλεψη για παράταση του νόμου Παπαθανασίου, ουσιαστικά αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη ακόμα και της τάξης των 500 ή χιλίων ή δύο χιλιάδων ευρώ προς τις τράπεζες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε «ότι αυτό είναι αδιανόητο. Και πιστεύουμε ότι οι βουλευτές που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν αναλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη και δεν μπορεί να παίζουμε κρυφτούλι. Να κρύβουμε στις λεπτομέρειες ενός νόμου που έσπευσαν όλα τα ΜΜΕ να το χαρακτηρίσουν ως νόμο σωτηρία για τους δανειολήπτες, να κρύβουμε στις λεπτομέρειες τόσο την παράταση της ομηρίας των δανειοληπτών όσο όμως και μια καταστροφική προοπτική για την ελληνική οικονομία. Διότι μαζικοί πλειστηριασμοί σημαίνει ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων και προοπτικά σημαίνει τεράστιες μαύρες τρύπες στις ήδη προβληματικές τράπεζες. Άρα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της εσωτερικής υποτίμησης, της υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας, με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας μας.  
Καλούμε κάθε βουλευτή να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι σ΄ αυτή την αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά της η κυρία Καλαποθαράκου ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς είναι απαράδεκτο. Καλούμε την ύστατη ώρα τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το καταψηφίσουν, διότι στην πραγματικότητα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί. Δηλαδή, έχουμε απελευθέρωση των πλειστηριασμών σε δυο δόσεις, διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας σε λίγες περιπτώσεις και αυτό, δυστυχώς, θα αποδειχθεί στην πράξη, φτωχοποιούμε την ελληνική κοινωνία και πραγματικά θα βιώσουμε φαινόμενα τα οποία απεύχομαι να υπάρξουν».