Την αισιοδοξία του για το 2014 εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, σε συνέντευξη Τύπου απο τις Βρυξέλλες, κάνοντας απολογισμό για τις συζητήσεις του με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

«Το 2014 πρώτη χρονιά ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, σημείωσε ακόμα, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας, τόνισε όμως, πως το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση και μια καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Για τη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι καταρτίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών για τη λαθρομετανάστευση το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, τον συντονισμό στην πληροφόρηση.

Παράλληλα, προβλέπεται ανάμιξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου σε συνεργασία με την Frontex. O κ. Σαμαράς μίλησε και για μέτρα εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας. «Μέσα από αυτό το σύστημα θα πρέπει οι δουλέμποροι να βρεθούν και να προαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, να προσαχθούν».

«Σήμερα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για τον άνθρωπο αυτή η "εργασία". Είναι κατάπτυστο αυτό που κάνουν. Βάζουν μπροστά δυο-τρεις γυναίκες, αν είναι δυνατόν, εγκύους και από πίσω άνδρες πολλούς στριμωγμένους σε μια βάρκα. Τελικά αυτοί οι άνθρωποι πνίγονται ή φτάνουν στη χώρα χωρίς ταυτότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαισιο ενεργειών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συμπεριλαμβάνεται η επιτήρηση συνόρων καθώς και η ταχεία επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών στη χώρα προέλευσης.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι συζητήθηκε η διαδρομή του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα διέρχεται κυρίως την Ελλάδα και θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συζητήσεις έγιναν και για το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι την 21η Ιανουαρίου η Σερβία αρχίζει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, συνέχισε συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως στη Συρία, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μια ευρύτερη ομπρέλα προστασίας η Ευρώπη, γιατί η κατάσταση εκτραχύνεται μέρα με τη μέρα».

Συγκεκριμένα, παρέθεσε στοιχεία, επισημαίνοντας ότι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από τη Συρία προς Λίβανο,
άρα ο Λίβανος αύξησε τον πληθυσμό του κατά 25%, ανάμεσά τους και Παλαιστίνιοι που είχαν πάει στη Συρία ως πρόσφυγες και πήγαν τώρα στο Λίβανο, δεύτερη φορά πρόσφυγες. Πρόσθεσε δε ότι περισσότερες απώλειες στη Συρία δεν μετρώνται από τις βόμβες αλλά από τις επιδημίες. Την ανάλυση αυτή την έχουμε και από το διεθνή Ερυθρό Σταυρό,  είπε, προσθέτοντας ότι έφυγαν από τη Συρία πέρυσι 500.000 Σύροι, φέτος έφυγαν 2,5 εκατομμύρια.

Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι «είναι σημαντικότατες εξελίξεις που αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που και ως χώρα μας υποχρεώνουν να παίρνουμε πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την αξία της Ελλάδος σε αυτή τη δύσκολη θέση που την έβαλε ο Θεός, ως δύναμη σταθερότητας και ως άγκυρα ευρωπαϊκής πολιτικής και αξιών».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε και το πλαίσιο της ανατολικής εταιρικής σχέσης. Έχω αναλάβει να προωθήσω τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Μολδαβία και θα την επισκεφτώ στη διάρκεια της Προεδρίας».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα, όπως η θαλάσσια πολιτική και η μετανάστευση, τέθηκαν και για πρώτη φορά έγιναν αποδεκτά ως συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και για την Ελλάδα και την Ευρώπη και σε αυτό συνετέλεσε η προετοιμασία των διπλωματών μας που έγινε όλο αυτό το διάστημα. Αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι με την πλάτη στον τοίχο δεν θα μπορούσε να ασκήσει αποτελεσματική προεδρία. και θα ασκήσει αποτελεσματική προεδρία».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που όλοι διαπιστώνουν είναι ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των εταίρων και τον σεβασμό που της αξίζει».