Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που περιέλαβε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίες φέρνουν υπέρογκα πρόστιμα.

Οι αντιδράσεις από τους «γαλάζιους» βουλευτές ήταν σφόδρες, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη βουλή να παραδέχεται πως η διάταξη περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο εν αγνοία του πρωθυπουργού, ο οποίος σημειωτέον βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

«Βεβαίως και δεν ήξερε αυτές τις λεπτομέρειες», απάντησε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, εξηγώντας ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στον κώδικα φορολογικών στοιχείων και ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ίσχυε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε από τις Βρυξέλλες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών και να του ζήτησε να αλλάξει τη στάση στο θέμα της τροπολογίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα αποσυρθεί η τροπολογία είπε «θα το δούμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις. 

Οι πιέσεις για την απόσυρση της τροπολογίας για τα πρόστιμα - φωτιά συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, αύριο Σάββατο.

Ωστόσο, όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να αποσύρουν την ρύθμιση, καθώς όπως είπε σήμερα το μεσημέρι στην επιτροπή της Βουλής ο κ. Στουρνάρας, θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για δεσμευτικές ημερομηνίες.

Πάντως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ορίων των προστίμων.