Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στη σκιά της παρέμβασης του πρωθυπουργού προς τον Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να αλλάξει την διάταξη για τα πρόστιμα φωτιά της εφορίας σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και των πιέσεων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης για απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, συνεχίζεται σήμερα η κοινοβουλευτική μάχη που θα ολοκληρωθεί μετά το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του, που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είχε καμία ενημέρωση για την πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης την διάταξη με τα εξοντωτικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις της εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που προκάλεσε τη μήνη και των βουλευτών της συμπολίτευσης και δημιούργησε αναστάτωση στα ήδη υπερφορτωμένα με φόρους νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, ενώ ήταν προφανές, όπως έλεγαν, ότι δεν συμφωνούσε με κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό, από το αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει με την πτήση της γραμμής για την Αθήνα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Στουρνάρα και του ζήτησε να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Έπειτα από την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε στη Βουλή ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήξερε αυτές τις λεπτομέρειες», ενώ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στον κώδικα φορολογικών στοιχείων και υποστήριξε πως είναι αρκετά καλύτερη από αυτή που ίσχυε μέχρι τώρα.

Από χθες το πρωί πάντως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στον κ. Στουρνάρα, από τον οποίο ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις ρυθμίσεις που «φόρτωσε» στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Όπως σημείωναν τα στελέχη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων οι ρυθμίσεις αυτές «αδικούσαν ένα πολύ καλό σχέδιο νόμου, που μάλιστα προστατεύει πάνω από τα αρχικά όρια τους δανειολήπτες», ενώ δεν είχαν καταληκτική ημερομηνία και δεν αποτελούσαν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τρεις διατάξεις, όχι όμως και την επίμαχη ρύθμιση. Όπως διαμήνυαν μέχρι χθες το βράδυ από την οδό Νίκης δεν πρόκειται να αποσυρθεί η διάταξη, στη λογική που εξέφρασε και ο Γιάννης Στουρνάρας στην επιτροπή της Βουλής πως «θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα», κάνοντας μάλιστα λόγο για δεσμευτικές ημερομηνίες.

Πάντως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ορίων των προστίμων, ενώ διευκρινίστηκε ότι τα πρόστιμα αφορούσαν οφειλές που θα λήξουν μέσα στο 2014 και όχι τις ήδη υπάρχουσες

Πριν από το νομοσχέδιο - μαμούθ για τους πλειστηριασμούς, ωστόσο, θα προηγηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για το φόρο ακινήτων, όπου η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, εκτός από την περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος με τη χθεσινή ομιλία του φάνηκε να κλίνει προς την καταψήφιση του νομοσχεδίου.