current views are: 1

21 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:18

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Υπερψηφίστηκαν το Σάββατο από την Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, έπειτα από θυελλώδη συζήτηση, αντεγκλήσεις και αλλαγές. 

Δημοσίευση 12:18’
αρθρο-newpost

Υπερψηφίστηκαν το Σάββατο από την Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, έπειτα από θυελλώδη συζήτηση, αντεγκλήσεις και αλλαγές. 

Υπερψηφίστηκαν το Σάββατο από την Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, έπειτα από θυελλώδη συζήτηση, αντεγκλήσεις και αλλαγές. 

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν 141, από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ,τη Χρυσή Αυγή και τους ανεξάρτητους βουλευτές. 

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Πολύδωρας, ο οποίος είχε διαγραφεί το μεσημέρι από την ΝΔ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Νικολόπουλος (με επιστολική ψήφο, που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα) και οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Νωρίτερα, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της διάταξης για τα πρόστιμα, προαναγγέλλοντας αλλαγές, όχι όμως και απόσυρση.Παράλληλα, νέες νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η βελτίωση έγινε προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αφορά την παράγραφο 6 στο άρθρο 7 και παραπέμπει σε όσα ισχύουν στο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στον φορολογικό κώδικα.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν στη διαδικασία για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς και ορισμένες για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατέθεσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.

Όπως είπε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, «η Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Έχει  υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης», και προσέθεσε πως ο νόμος Κατσέλη «σήκωνε φράγμα για χιλιάδες ιδιοκτήτες από την απόγνωση».

«Το ζήτημα των πλειστηριασμών ταλανίζει επί μήνες την ελληνική κοινωνία« τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθετησή του.

«Τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Είναι κριτήρια διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών πριν 50 χρόνια» είπε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην τοποθετησή της.

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για καταστροφολογία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλη αντέτεινε ότι μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διαγράφουν βουλευτές όχι όμως την πραγματικότητα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας έκανε λόγο για καταστροφολογία τονίζοντας ότι το κόμμα του συνέβαλε στο να μπουν κόκκινες γραμμές.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τονίζοντας ότι καμία κερκόπορτα δεν ανοίγει το νομοσχέδιο, αντίθετα επεκτείνει το διάστημα αναστολής των πλειστηριασμών, όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση την οποία δεν είχαν ψηφίσει, όπως είπε, αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα.

«Προστατεύει όλους εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα δίνει κίνητρα σε εκείνους που μπορούν να κάνουν ρύθμιση», τόνισε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. 

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση τόσο για την διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για τις διατάξεις που όπως υποστήριξαν δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιες, ούτε αντικειμενικές και δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημαγωγία τονίζοντας ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τελούν υπό ομηρία στην οποία βρίσκονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το νόμο Κατσέλη ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ενός κανονιστικού συστήματος με σαφή κοινωνικά κριτήρια που θα αντιμετωπίζει το σύνολο των δανειοληπτών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για «ρεαλιστική, υπολογισμένη και δίκαιη λύση με κοινωνική ευαισθησία» τονίζοντας ότι όποιος δεν την ψηφίσει θα προστατεύσει μόνο αυτόν που πραγματικά μπορούσε και δεν πλήρωνε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του ζήτησε και αναμένει να το δει να γίνεται και στη πράξη ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στο άρθρο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η τοκογλυφική αντίληψη του δημοσίου απέναντι στους δανειολήπτες που αδυνατούν αντικειμενικά να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει «το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που μας σέρνει στο βούρκο».

Την αντίθεση του εξέφρασε και για την δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει, όπως είπε, έδρα το Λουξεμβούργο ενώ δεν θα υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο.

«Είναι μια σκόπιμη, ανήθικη και άδικη ρύθμιση. Εμείς δεν συνηγορούμε σε αυτό το αίσχος και στο έγκλημα, στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά κρύβεται πίσω από το κατεπείγον για να φέρει εκβιαστικά διατάξεις επαχθείς, όπως οι προσαυξήσεις προστίμων που έχουν σοβαρά έως και αντισυνταγματικά προβλήματα».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και πρόσθεσε ότι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη στα κεφάλια των δανειοληπτών ενισχύεται το τραπεζικό σύστημα.

 


σχετικα αρθρα