«Έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο προστασίας, για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, λίγη ώρα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία των δανειοληπτών.

Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και καταστροφολογία, συμπληρώνοντας όμως, ότι ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν τον ακούει. 

«Παρότι για καιρό διακινούνταν κάποια καταστροφολογικά σενάρια, έχει καταστεί σαφές ότι έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο προστασίας για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας το γιατί: πρώτον, ισχύει το σύστημα δικαστικής προστασίας δύο νόμων για τους ανήμπορους και τους φτωχούς, δεύτερον τίθενται οι βάσεις για ένα πλαίσιο αποφόρτισης του προβλήματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, κατά το ιρλανδικό μοντέλο και τρίτον δημιουργείται ένα μεταβατικό σύστημα, εξωδικαστικής προστασίας, το οποίο θα ισχύει επιπροσθέτως των νόμων 3869 και 4161 το οποίο σε καθ΄ένα από τα κριτήρια που θέτει καλύπτει το 90% των δανειοληπτών και παράλληλα κινητροδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. 

«Από την μία πλευρά θα έχουμε αποφυγή των πλειστηριασμών - πράγμα που ανησυχεί τους καταστροφολόγους και από την άλλη θα έχουμε μια ελάχιστη πληρωμή όσων μπορούν - γιατί αυτοί που δεν μπορούν θα πάνε στους άλλους δύο νόμους για να σταματήσουν τα δάνειά τους να είναι κόκκινα» είπε αναφερόμενος στην ουσία των ρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης.

Απευθυνόμενος δε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι αν έπρεπε να βγάλει ένα βασικό συμπέρασμα από την συζήτηση θα θυμόταν τον Καβάφη «και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους». «Και θα έλεγα ότι αυτό που προκύπτει για την αντιπολίτευση και τώρα τι θα γίνει χωρίς πλειστηριασμούς, ήταν κι αυτή μια κάποια λύση.Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης στράφηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει πως υπάρχουν κάποιοι που κάνουν προσπάθειες να βγει η χώρα από την κρίση κι εκείνοι που κινδυνολογούν προκαλώντας στη χώρα κακό. 

«Λυπάμαι που σ' αυτούς εντάσσεται ο κ. Τσίπρας τον οποίο άκουσα προσφάτως να λέει ότι στην Ελλάδα κινδυνεύουν οι καταθέσεις» υπογράμμισε. Στρεφόμενος προς τα προς την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε: «Αν είχατε αξιοπιστία θα τρόμαζαν οι καταθέτες. Ευτυχώς δεν έχετε και κανείς δεν δίνει σημασία σ' αυτές τις τοποθετήσεις». «Θα μείνετε στο περιθώριο. Η πολιτική, όπως και η ζωή, είναι αγώνας αντοχής, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, κι εσείς θα μείνετε από καύσιμα. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.