Τον σκόπελο των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων για τον φόρο στα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς ξεπέρασε η κυβέρνηση, με την απώλεια ωστόσο του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος καταψήφισε το ένα νομοσχέδιο και στο άλλο ήταν απών. Ένταση και αντεγκλήσεις χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα,  τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς υπερψηφίστηκαν με 152 ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν 141, από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ,τη Χρυσή Αυγή και τους ανεξάρτητους βουλευτές. 

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είχε διαγραφεί το μεσημέρι από την ΝΔ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Νικολόπουλος (με επιστολική ψήφο, που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα) και οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης

Την απόλυτη πεποίθηση ότι το 2014 η Βουλή θα καταπιαστεί με λιγότερο επώδυνα θέματα και περισσότερο με θέματα για την ελάφρυνση του χρέους, την επαύριο της κρίσης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με το μέλλον του τόπου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης.

«Έχουμε και θα έχουμε το ισχυρότερο προστασίας, για τους δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και καταστροφολογία, συμπληρώνοντας όμως, ότι ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν τον ακούει. 

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο

Πριν την ψηφοφορία, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών προχώρησαν σε σειρά βελτιώσεων, με τον κ. Στουρνάρα να επιμένει στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να την διατηρεί έστω και αλλαγμένη. 

Το βασικό αγκάθι της κοινοβουλευτικής συζήτησης που προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών ήταν η επιβολή «φοροπρόστιμου» 10% όταν οι φορολογούμενοι καθυστερήσουν την πληρωμή δόσης πέραν των δύο μηνών, διάστημα που κρίθηκε μικρό. Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι το χρονικό διάστημα για την επιβολή προστίμου 10% στους φορολογούμενους που καθυστερούν την πληρωμή δόσεων επιμηκύνεται από τους δύο στους έξι μήνες.

Με τη νέα βελτίωση που διευρύνει το διάστημα μεταξύ λήξης προθεσμίας πληρωμής της δόσης στην εφορία και επιβολής προστίμου 10%, η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει τους βουλευτές και πέτυχε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Κλίμα έντασης

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αντιπαράθεσης, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης. 

«Κάνω έκκληση προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να μην ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών, να σταματήσει αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ της φτωχοποίησης, αλλά και να σταματήσει το κρυφτούλι που παίζεται: "Διαφωνώ αλλά ψηφίζω", "αντισυνταγματικό αλλά ψηφίζω", "ψηφίζω με βαρειά καρδιά"...» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Το ζήτημα των πλειστηριασμών ταλανίζει επί μήνες την ελληνική κοινωνία» τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτηση του.

«Τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Είναι κριτήρια διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών πριν 50 χρόνια» είπε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην τοποθετησή της.

Πράσινο και για τον ΕΝΦΙΑ

Προηγήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για 15 άρθρα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, με τον Βύρωνα Πολύδωρα να καταψηφίζει, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τη Βουλή

Στα άρθρα που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές και κατά 143.

Υπέρ ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και κατά – πέραν του κ. Πολύδωρα- ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.