Επιμέλεια: Γωγώ Κυριαζή

Με μία «απώλεια», αυτή του Βύρωνα Πολύδωρα, η συγκυβέρνηση πέρασε τον «σκόπελο» του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και των πλειστηριασμών.

Η Βουλή κλείνει για περίπου δεκαπέντε ημέρες και πλέον η κυβέρνηση παίρνει «βαθιές ανάσες» μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η κυβέρνηση «πέρασε» έναν σημαντικό κάβο, το 2014 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς πλεόν η συγκυβέρνηση απαριθμεί 153 βουλευτές. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έχει σταλεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα πως δεν θα γίνονται δεκτές «ανταρσίες» και μάλιστα σε κρίσιμα, για το μέλλον της χώρας, σχέδια νόμου.

Αντεγκλήσεις, διαβουλεύσεις και αλλαγές στο «παρά πέντε»

Τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, για τα οποία τους τελευταίους μήνες είχε χυθεί πολύ μελάνι «πέρασαν» από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από διορθωτικές παρεμβάσεις, αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πιο αναλυτικά, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, υπερψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία στον απόηχο της καταψήφισης όλων των άρθρων από τον Βύρωνα Πολύδωρα. Λίγη ώρα μετά το «όχι» του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, ο προεδρεύων της Βουλής κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι με απόφαση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο κ. Πολύδωρας διαγράφεται από το κόμμα.

Η απόφαση του κ. Πολύδωρα, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με βουλευτές της συγκυβέρνησης να εξαπολύουν σκληρή επίθεση εις βάρος του και βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον χειροκροτούν.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Φωτεινής Πιπιλή, η οποία ανέφερε μέσω Twitter: «Όχι και ο Πολύδωρας να μας κουνάει το δάκτυλο! Η επιτομή του παλαιοκομματισμού, της ρουσφετολογίας, της σπατάλης, των "δικών μας παιδιών"».

Κοινοβουλευτική «απώλεια», όμως σημειώθηκε και στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στους δημοσιογράφους, το μεσημέρι του Σαββάτου, υποστήριξε πως αποχωρεί από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της απόφασής της.

Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασε από την Ολομέλεια και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο κατατέθει από την κυβέρνηση χωρίς να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία με την τρόικα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έπειτα από νέες βελτιώσεις σχετικά με τις αρχικές προβλέψεις του σχδίου νόμου για τους πλειστηριασμούς, που είχε καταθέσει λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Το βασικό αγκάθι της κοινοβουλευτικής συζήτησης που προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών ήταν η επιβολή «φοροπρόστιμου» 10% όταν οι φορολογούμενοι καθυστερήσουν την πληρωμή δόσης πέραν των δύο μηνών, διάστημα που κρίθηκε μικρό. Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι το χρονικό διάστημα για την επιβολή προστίμου 10% στους φορολογούμενους που καθυστερούν την πληρωμή δόσεων επιμηκύνεται από τους δύο στους έξι μήνες.

Με τη νέα βελτίωση που διευρύνει το διάστημα μεταξύ λήξης προθεσμίας πληρωμής της δόσης στην εφορία και επιβολής προστίμου 10%, η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει τους βουλευτές και τελικά πέτυχε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Ταυτόχρονα, νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν στη διαδικασία για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς και ορισμένες για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατέθεσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Από τις δύο ψηφοφορίες απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ταλαιπωρείται από ίωση και δεν μπόρεσε να παραστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους πλειστηριασμούς, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως ανήκει στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία.

«Το 2014 δεν μπορεί να μας φορολογείτε με βάση τα μικτά εισοδήματα, που είχαμε, πριν κοπούν οι συντάξεις. Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία. Δεν μπορεί να με φορολογείς με δύο συντάξεις, από τις οποίες πραγματικά τώρα το 50%. Φέρνω το παράδειγμά μου, για να μην μου πείτε ότι λέω ψέματα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα.