Γράφουν Άρτεμις Παραδείσου - Ορέστης Αποστολόπουλος 

Έτοιμος για όλα εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θέλει να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

Για το λόγο αυτό στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τα μέλη του οργάνου να ψηφίσουν για τις θέσεις που θα καταθέσει, αναφορικά και με την κυβερνητική συνεργασία αλλά κυρίως με την στήριξη και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία των 58.

Η ολόθερμη στήριξη από τη Χαριλάου Τρικούπη στους 58 άνοιξε και τους ασκούς του Αιόλου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη βασικά έχει στοχεύσει τον Θάνο Μωραΐτη και το Φίλιππο Σαχινίδη καθώς θεωρούν ότι κινούνται απέναντι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τελικό στόχο να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Η στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου λέει ότι είτε θα ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων του και θα καταδειχτεί ότι απλώς έκαναν φασαρία, είτε θα καταψηφίσουν και θα τους κατηγορήσει ότι επιθυμούν πρώτον την υπονόμευση του και δεύτερον ότι παίζουν με την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Και οι δύο πλευρές πάντως προεξοφλούν ότι σήμερα θα γίνει έπειτα από πολύ καιρό μια ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, συνεδρίαση. 

Προσφυγή στην βάση για το θέμα της Κεντροαριστεράς και των 58 ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, χθες, στην διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συνεδρίασε αργά το μεσημέρι στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το πώς θα προχωρήσει οργανωτικά η υπόθεση της συνεργασίας και επέμεινε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταρτισθεί το ευρωψηφοδέλτιο υποδεικνύοντας την κατεύθυνση ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Θάνος Μωραΐτης εμφανίστηκε διατεθειμένος να διευκρινίσει την αιτία της αποστολής της επιστολής των 11 στελεχών και απευθυνόμενος προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό πρόεδρε, απλώς εκφράσαμε την αγωνία μας γιατί δεν συνεδριάζουν συχνά τα όργανα για κρίσιμα ζητήματα».

Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί όπως είπε η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε τους τόνους και έκανε διαρροές με τις οποίες κατηγορούνταν οι 11 περίπου ως υπονομευτές.

«Μα παραβιάσατε ανοιχτές θύρες του» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας δηκτικά πως και ξέρατε ότι θα γινόταν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε μία εβδομάδα και με κάποιους από εσάς ήμουν μαζί όλο το πρωί και δεν είπατε τίποτα. Το τελευταίο ήταν καρφί προς την πλευρά του Φίλιππου Σαχινίδη με τον οποίο το πρωί είχαν συναντήσει την τρόικα.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε την γραμμή του για την Κεντροαριστερά λέγοντας ότι εφαρμόζει και υλοποιεί τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος, ενώ επέμεινε και στο θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας τονίζοντας πως προέχει η σωτηρία της χώρας.

Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε ότι «ξέρω πολύ καλά τι γίνεται» και υπονόησε ότι αμφισβητείται από διάφορες ομάδες ακόμη και από τμήμα των 58 καθώς πολλοί δεν αναγνωρίζουν ότι σήκωσε τον σταυρό του μαρτυρίου αναλαμβάνοντας στις πλάτες του μεγαλύτερη ευθύνη από ότι του αναλογούσε.

Ένα ερωτηματολόγιο, προκάλεσε μία ακόμη θύελλα στο ΠΑΣΟΚ

Μέλη του κόμματος έλαβαν στα προσωπικά τους mail ένα ερωτηματολόγιο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της κίνησης των 58.
 
Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης επιτέθηκε σε εκείνους που απέστειλαν αυτό το ερωτηματολόγιο  «δεν μπορεί να μου στέλνετε ερωτηματολόγιο για το πως θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Σημασία δεν έχουν οι συγκολλήσεις κορυφής αλλά το περιεχόμενο των πολιτικών που θα δώσουν ελπίδα στο λαό. Πρέπει να δείξει το ΠΑΣΟΚ ότι συγκρούεται».Στην ίδια γραμμή και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Η Χαριλάου Τρικούπη απάντά αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι το ερωτηματολόγιο απέστειλε πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στους 58, και πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση.