Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο να υπερασπίζεται στην ομιλία του τις επιλογές του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «εμείς κατοχυρώσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας απο τους πλειστηριασμούς», ενώ άφησε αιχμές για την εικόνα του Κινήματος, εκστομίζοντας σκληρές εκφράσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα βγαίνει απο την κρίση και το μνημόνιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για τη «διαχρονική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβερνητικός εταίρος στην τρικομματική και πλέον δικομματική κυβέρνηση».

«Εμείς σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος της κρίσης. Όσοι νομίζουν ότι θα επιστρέψουμε στην εποχή της κακοδαιμονίας κάνουν μεγάλο λάθος» σημείωσε.

«Ποτέ μα ποτέ από τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορέσαμε με ενιαία εικόνα και στάση να εφαρμόσουμε ούτε μία βασική πολιτική μας απόφαση που την είχαμε πάρει συλλογικά από το συνέδριο», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την εικόνα του κόμματος, ενώ είπε ακόμη ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας.

«Χαρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα στη ΝΔ ή δείχνουμε να μην πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση» σημείωσε ακόμα.

Αναφέρθηκε στην Kεντροαριστερά και στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι οι «58» δεν συγκροτούν κόμμα, αλλά πήραν μια πρωτοβουλία για να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων για την ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Και πρόσθεσε ότι το κάλεσμα που είχε απευθύνει για συμμετοχή στον διάλογο ισχύει και σήμερα για όλους και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν από αυτό. Απαντώντας, ουσιαστικά, σε όσους αμφισβητούν τη στρατηγική του, τόνισε ότι ο ίδιος έχει μεγάλα αποθέματα αντοχής και ότι θα «συναντηθούμε με εκείνους που μοιράζονται μαζί μας το ίδιο ιστορικό αίσθημα ευθύνης».

Σχολιάζοντας τα περί χαμένης πολιτικής αυτοτέλειας του ΠΑΣΟΚ» ο κ. Βενιζέλος είπε «πότε έχασε το ΠΑΣΟΚ την πολιτική του αυτοτέλεια; Πολιτική αυτοτέλεια σημαίνει αυτοδυναμία;».

«Τι είναι πιο προοδευτικό, η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ή η συνεργασία Τσίπρα-Καμμένου;» αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε το τετράπτυχο: «"Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, "ναι" σε διαρθρωτικά, "ναι" στην προστασία ευπαθών ομάδων και στη στήριξη πραγματικής οικονομίας».

Ο ίδιος επιτέθηκε και κατά της τρόικας σημειώνοντας ότι με τη συμβολή του κόμματός του η Ευρώπη μελετά τα σφάλματα και τα λάθη του μηχανισμού των δανειστών. «Τις τελευταίες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενεργεί έρευνα για το υβρίδιο της τρόικας που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και χαίρομαι γιατί έστω και αργά αντιλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επιχειρήματά μας για το πως έπρεπε να είναι η λύση. Τώρα καταλαβαίνουν την αμφισβήτηση των θεσμών και τη δομική αποτυχία της Ευρώπης. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την Ευρώπη. Οι κίνδυνοι της τραπεζικής ένωσης έδειξαν ότι θα πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική και πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα μέτρα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση με τους εξής άξονες: 

-Εκταμίευση της δόσης 

-Ανάγκη τερματισμού ανούσιας και επικίνδυνης συζήτησης για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις. 

-Συμφωνία για δημοσιονομικό σχεδιασμό έως το 2016 χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα γίνει λόγω πλεονάσματος

-Δυναμική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών

-Στήριξη της πραγματικής οικονομίας

-Προστασία κοινωνικής συνοχής

-Σταδιακή μετάβαση από έκτακτα φορολογικά μέτρα σε ενιαίο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να μειωθεί η επιβάρυνση για τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. 

Ολοκλήρωση των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα χωρίς παιχνίδια με τις καταθέσεις. 

-Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. 

-Επάνοδος στις αγορές με ασφαλή τρόπο και την βοήθεια ΕΚΤ και ESM.

«Συγκροτούμε την Εθνική Ομάδα Δράσης για την ανάσχεσης της ανεργίας» σημείωσε ακόμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «εμείς κατοχυρώσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας απο τους πλειστηριασμούς. Εμείς σταματήσαμε τις ομαδικές απολύσεις. Εμείς σταματήσαμε τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νομού για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την προσωπική του ευθύνη τονίζοντας ότι βρίσκεται εδώ που βρίσκεται «για λόγους ανάγκης».

«Η προσωπική παραταξιακή μου ευθύνη συνίσταται για μένα σε μια αναμέτρηση με την ιστορία», ανέφερε συμπληρώνοντας ακόμη ότι σήκωσε ένα τεράστιο φορτίο ευθύνης που δεν του αναλογεί προσωπικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής και πολιτικής αντοχής. «Το κίνητρό που είναι αποκλειστικά και βαθιά ιστορικό», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι χωρίς συνεργασίες ο τόπος δεν μπορεί να πορευτεί. «Αν δεν έχεις βάσεις στήριξης κυβερνάς πολιτικά επικίνδυνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση των υποβρυχίων:

«Εδώ μιλάμε για εκφασισμό και, συγχωρέστε μου την έκφραση, στοχεύουν στον εκτσογλανισμό της κοινωνίας».

Παρ' όλα αυτά, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ που υπήρχαν με τα δυο κόμματα κατά το παρελθόν.

«Η ΝΔ το 2011 δεν ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας και πήγαμε σε ανασχηματισμό. Μετά και το δεύτερο πρόγραμμα και το κούρεμα οδηγήθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας το 2012» και για αυτό οδηγηθήκαμε στην τριμερή συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ να είναι ο «μόσχος ο σιτευτός» για τη ΝΔ και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε; «Θέλαμε με τη ΔΗΜΑΡ να είμαστε ο προοδευτικός χώρος γιατί η τρικομματική κυβέρνηση με συμμετοχή δυο κεντροαριστερών κομμάτων ενίσχυε τη θέση της ΝΔ».