current views are: 3

22 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:04

Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα

Εσωτερικά ρήγματα σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ παρά την προσπάθεια του Ευαγγελου Βενιζέλου να συσπειρώσει με την ομιλία του τα στελέχη. 

Δημοσίευση 13:04’
αρθρο-newpost

Εσωτερικά ρήγματα σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ παρά την προσπάθεια του Ευαγγελου Βενιζέλου να συσπειρώσει με την ομιλία του τα στελέχη. 

Γράφουν Άρτεμις Παραδείσου και Ορέστης Αποστολόπουλος

Εσωτερικά ρήγματα και σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ παρά την προσπάθεια του Ευαγγελου Βενιζέλου να συσπειρώσει με την ομιλία του τα στελέχη. 

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του» ανέφερε στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες του κομματικού οργάνου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. «Δεν μας έχουν θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε, αλλά η οικονομική ισχύς, η εθνική ανεξαρτησία και η ανάπτυξη είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες της εθνικής κυριαρχίας» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος δεν θέλει εκλογές» συμπληρώνοντας ότι «η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού»

Για την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. δήλωσε ότι θα είναι το «εξάμηνο της επισημοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, της έναρξης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, της έναρξης της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης των τραπεζών.

«Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα φανεί η μέγιστη απήχηση κάθε χώρου» είπε. Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.

Οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής έληξαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.

Επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ και «συντροφικά μαχαιρώματα»

Στην βασική του ομιλία, μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η εικόνα του Κινήματος «που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει, θρυμματίζεται επικοινωνιακά». Και επισήμανε ότι από τον Μάρτιο του 2012, που ανέλαβε την ηγεσία, δεν εφαρμόστηκε ούτε μια απόφαση, ακέραια και ολοκληρωμένα, παρότι όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος απάντησε, μάλιστα και στον Κώστα Σκανδαλίδη, ξεκαθάρισε τη στάση του απέναντι σε όσους αμφισβητούν τη στρατηγική του, υπεραμυνόμενος της πολιτικής επιλογής της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με τη ΝΔ και επιτιθέμενος, παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για προσπάθεια «εκτσογλανισμού του δημοσίου βίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 11 που έστειλαν προσφάτως και επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν την εισήγηση Βενιζέλου, θεωρώντας ότι δεν καλύφθηκαν απο το περιεχόμενο της.

Οι 11 πιστεύουν οτι πρέπει να μπει ενα χρονικό όριο στην συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και την Δεξιά και αμφισβητούν το εγχείρημα των 58 σημειώνοντας οτι με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκροτηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Παράλληλα, ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης μίλησε «έξω από τα δόντια» για τα οικονομικά του Κινήματος με «καρφιά» για τα υπέρογκα έξοδα περασμένων ετών.

Βολές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου έριξε ο βουλευτής, Θάνος Μωραΐτης, αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές του Κινήματος. «Οφείλω να πω ξεκάθαρα ότι το αφήγημα αυτό δεν βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία.  Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με την χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καρχιμάκης κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσουν με ποιος συγκρούεται και ποιους υπηρετεί το Κίνημα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς όρους η στήριξη της συγκυβέρνησης.

Τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης επισήμανε πως «το ότι εμείς μετέχουμε σε κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε από πού ερχόμαστε και πού πάμε».

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχoΐδης, με αιχμές προς τον Γιάννη Δριβελέγκα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, κρατώντας αποστάσεις τόσο από τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη όσο και από την κίνηση των 58.

 


σχετικα αρθρα