Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Πριν από 10 περίπου μήνες, σε κομματική μάζωξη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε πει προς τους βουλευτές του: «Αν περάσουμε τον Ιούνιο, τότε το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». Η προσδοκία μπορεί να βοήθησε τους βουλευτές να αντέξουν, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Η απογείωση αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά η κυβέρνηση παρά τις επιτυχίες που ενέγραψε το τελευταίο διάστημα μοιάζει αδύναμη να ξεκολλήσει από το έδαφος, πολλώ δε μάλλον να πετάξει ψηλά.

Κι όμως, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του μπορούν να επιχειρηματολογήσουν πώς πέτυχαν αρκετά:

- οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τα ΕΑΣ, αποφεύγοντας τουλάχιστον για τους προσεχείς 12 μήνες το σχέδιο της τρόικας για ξαφνικό θάνατο της επιχείρησης εκταμιεύτηκε, ως εκ τούτου, και το ένα δισεκατομμύριο που εκκρεμούσε από τον περασμένο Ιούλιο, δίνοντας ανάσα στα ταμεία του κράτους που πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να πληρώσουν λήξεις ομολόγων.

- διατηρήθηκε ο ΦΠΑ 13% στην εστίαση, κυρίως διότι συμβολίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε μία περίοδο άγριας φορολόγησης των πάντων,

- και τέλος έκλεισε το ζήτημα των πλειστηριασμών, με τρόπο που ναι μεν δεν συνιστά πλήρη προστασία των πάντων, ακόμη και των κατεχόντων, ωστόσο δεν υιοθετεί και την πλήρη απελευθέρωση που, ουσιαστικώς, απαιτούσε η τρόικα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δοκιμάστηκε έντονα το Σάββατο στη Βουλή, απώλεσε έναν ακόμη βουλευτή και μάλιστα έναν που κατά το παρελθόν διεκδίκησε και την ηγεσία του κόμματος και, παράλληλα, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κ. Γ. Στουρνάρας, οι κάβοι βρίσκονται μπροστά της και μάλιστα σε πολλά επίπεδα:

Κατ' αρχήν, κοινοβουλευτικά. Η πλειοψηφία των 153, στους οποίους περιορίστηκε η δικομματική, μπορεί, με πολιτικούς όρους, να είναι πιο ισχυρή, υπό την έννοια ότι το βάρος μίας αποστασιοποίησης γίνεται πολύ μεγαλύτερο όσο κάποιος φτάνει στη διακεκαυμένη ζώνη, ωστόσο το ενδεχόμενο ατυχήματος καθίσταται πλέον ισχυρό.

Και τούτο διότι δεν ομιλούμε για μία μονοκομματική κυβέρνηση αλλά για μία κυβέρνηση που στηρίζεται και στο εξασθενημένο ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου κινούνται ήδη στη λογική της επόμενης, μετά το Βενιζέλο, ημέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη κι αν η απώλεια ήταν μία, αυτή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, τα δύο νομοσχέδια του Σαββάτου ψηφίστηκαν από 152 βουλευτές, καθώς απουσίαζε ο Απόστολος Κακλαμάνης, λόγω ασθενείας (σσ η οποία πάντως πέρασε λίγες ώρες μετά αφού ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έδωσε το παρών στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, κοινωνικά. Οι πολίτες βρίσκονται υπό συνεχή οικονομική πίεση και αρκεί ένα περιστατικό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για αλυσιδωτές εκρήξεις.

Και ασφαλέστατα, πολιτικά. Οι λογαριασμοί με την τρόικα παραμένουν ανοικτοί, οι ελεγκτές επιστρέφουν μέσα στον Ιανουάριο ενώ η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το ζητημα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό από το φόρο ακινήτων και το ΦΠΑ, αλλά και τις απολύσεις, πέραν της ΕΡΤ, καθώς και τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο.

Το χειρότερο είναι ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο προκειμένου να βγει σε... ξέφωτο, υπό την έννοια ότι τότε θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και ο κ. Σαμαράς θα μπορεί αφενός να... μοιράσει χρήμα, εν προκειμένω το 70% του πρωτογενούς, αφετέρου δε να διεκδικήσει τη ρύθμιση του χρέους για την οποία έχουν δεσμευθεί οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αντέξει, εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, τη διπλή δοκιμασία σε ευρωεκλογές και δημοτικές επιτυγχάνοντας ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα που, και πάλι, δεν μπορεί να αφορά μόνον τη ΝΔ αλλά, αθροιστικά, και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζει να προσδοκά πολλά από την ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν έμπειρα πολιτικά στελέχη, εφόσον με πρωτοβουλίες δεν καταφέρει να συγκρατήσει την τάση που αρχίζουν να αποτυπώνουν οι δημοσκοπικές έρευνες, κυρίως ως προς την κόπωση της ΝΔ στα ποιοτικά και όχι στα ποσοτικά δεδομένα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του έχουν πλήρη γνώση της κατάστασης...