Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Φρένο στα σενάρια που κάνουν λόγο για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές επεχείρησε να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας προσπάθησε να κόψει τις…ορέξεις  των εσωκομματικών αντιπάλων του διαμηνύοντας ότι ο ίδιος διαθέτει ανεξάντλητα πολιτικά και ψυχικά αποθέματα κι εκ των πραγμάτων δεν θα λυγίσει ενδεχομένως και σε νέες αμφισβητήσεις.

Ήταν κάτι που είχε πει μία ημέρα πριν και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας ερωτηματικά ακόμη και σε στενούς του συνεργάτες που πίστευαν ότι ένα δυσμενές αποτέλεσμα της «Ελιάς» στις επικείμενες ευρωεκλογές θα αναγκάσει τον κ. Βενιζέλο είτε να εγκαταλείψει την ηγεσία είτε να δρομολογήσει την διαδοχή του.

Όμως, όπως έγινε  κατανοητό χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μόνο την αποχώρησή του από το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ δεν σκέφτεται.

Αντιθέτως θεωρεί ότι το πρωτεύον είναι η σημερινή κυβέρνηση να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω το μεγαλύτερο τμήμα της.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και πάλι το θέμα της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο του 2015. Θεωρεί ότι εάν η κυβέρνηση αντέξει μέχρι τότε ενδεχομένως θα πρέπει να αναζητηθεί ένα πρόσωπο τύπου Μίκη Θεοδωράκη ώστε να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση και να ψηφιστεί και από την Αριστερά

Όπως απεδείχθη η χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου δεν ήταν τόσο θορυβώδης ή θυελλώδης όσο αρκετοί ανέμεναν.  

Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε από νωρίς με ικανοποίηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πήγε στην Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που θα προκαλούσε συσπείρωση όλων των επιμέρους «παπανδρεϊκών» ομάδων και επιπλέον πως ούτε οι 11, ούτε οι 75, ούτε οι 7 είχαν και μεγάλη διάθεση για καβγάδες.

Ακόμη και ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία του προέδρου ήταν πλήρης. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντήσει εσωτερικά προβλήματα στην πορεία συγκρότησης της Κεντροαριστεράς καθώς αρκετά στελέχη πλην του κ. Σκανδαλίδη αρχίζουν να βάζουν το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου.

Με την άποψη Σκανδαλίδη εμφανίζεται να συμφωνεί και ο Νίκος Σηφουνάκης αλλά και ορισμένοι από τους 11 που επιθυμούν ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες.