Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια με την χθεσινή» έλεγε κορυφαίος υπουργός στο καφενείο της Βουλής, λίγα λεπτά μετά την διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. 

Κοινότυπη φράση θα ισχυριστούν πολλοί, αλλά εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό αλήθειας, καθώς πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης είναι 153 βουλευτές και όλα δείχνουν ότι η επόμενη περίοδος θα διαφέρει αρκετά με τα όσα βίωσε ο δικομματικός συνασπισμός. 

Η ρευστότητα είναι προ των πυλών και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε μια περίοδο, κατά την οποία το κλίμα επιβαρύνεται για την ΝΔ, με βάσει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι επιμέρους δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και έχουν παραγγελθεί από τη ΝΔ, διαμορφώνουν δύσκολο σκηνικό για την κεντροδεξιά παράταξη.

Ακόμα και οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση για τη ΝΔ, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, όπως προκύπτει και από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η πρωτιά του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, αλλά και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει δυναμική. 

Τα στοιχεία που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού προκαλούν ευλόγως αγωνία καθώς προκύπτει ότι μεγαλώνει η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Αυτή η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο γενικότερο δυσμενές πολιτικό κλίμα και στην απογοήτευση που προκαλεί η κυβερνητική δραστηριότητα, λόγω της προσήλωσης στο μνημόνιο και στο γεγονός ότι η κοινωνία δεν αναμένει καμία απολύτως βελτίωση της κατάστασής της στο μέλλον.

Όσοι ασχολούνται με την προετοιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών και έχουν γνώση των στοιχείων δεν κρύβουν την αγωνία τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της απελπισίας. 

«Αν δεν αλλάξουμε το κλίμα, κινδυνεύουμε με συντριβή» εξηγούσε προχθές υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο πιστεύει ότι «το σκηνικό μπορεί να μεταβληθεί μόνο ως τα μέσα Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, αλλιώς  μετά θα είναι πολύ αργά».

Γι’ αυτό και υπάρχει σχεδιασμός σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost, ότι θα γίνουν κινήσεις να αλλάξει το κλίμα με πρώτη τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι.

Εκτός από το επιχείρημα περί διανομής του πλεονάσματος, ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να μην υπάρχει πίεση από την τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα, και επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση περί τα τέλη Μαρτίου για τη λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Για να ανατραπεί η υφισταμένη κατάσταση υψηλόβαθμα στελέχη και κορυφαίοι υπουργοί εισηγούνται τολμηρές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με αυστηρούς κανόνες εσωτερικής πειθαρχίας, ώστε να ενωθούν οι δυνάμεις του κόμματος.

Η επιμονή του πρωθυπουργού στο έργο της κυβέρνησης χωρίς άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες (όπως π.χ. ένας διορθωτικός ανασχηματισμός) που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανατροπή του σκηνικού προβληματίζει τα περισσότερα εκ των κορυφαίων στελεχών.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να αναλάβει  ο ίδιος πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του υπερασπιζόμενος το έργο της.

Εκ παραλλήλου ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα ανατρέψει το εσωτερικό κλίμα στη ΝΔ και σε αυτό θεωρεί πως θα συμβάλλει και η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που ξεκινάει την 1η του έτους, αν και αυτό δεν το ασπάζονται ορισμένοι κορυφαίοι υπουργοί.

Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι, αν η κυβέρνηση και τα στελέχη της προβάλλουν το έργο της, τότε θα αλλάξει και το πολιτικό κλίμα. «Με τον «τιμοκατάλογο» των έργων δεν ανατρέπεται το πολιτικό κλίμα» έλεγε προσφάτως κεντρικός υπουργός που δεν ανήκει στην σκληρή ομάδα του Μαξίμου και υποστήριζε ότι η ΝΔ πρέπει να προλάβει τις εξελίξεις και όχι οι εξελίξεις τη ΝΔ.