current views are: 1

23 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:42

Φονικές πλημμύρες, πολιτικές δολοφονίες και διατροφικά σκάνδαλα

Το 2013 ήταν μια χρονιά κορύφωσης της κρίσης, που από οικονομική μετατράπηκε σε κοινωνική. 

Δημοσίευση 13:42’
αρθρο-newpost

Το 2013 ήταν μια χρονιά κορύφωσης της κρίσης, που από οικονομική μετατράπηκε σε κοινωνική. 

Γράφουν: Σταυριανή Καραμανίδη, Ντίνα Καραμάνου

Το 2013 ήταν μια χρονιά κορύφωσης της κρίσης, που από οικονομική μετατράπηκε σε κοινωνική. Τα γεγονότα που σόκαραν την κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το αποδεικνύουν: πολιτικές δολοφονίες, ένας επιβάτης του ΟΑΣΑ νεκρός και με το στίγμα του «τζαμπατζή», μετανάστες «γαζωμένοι» με σφαίρες επειδή απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους, συλλήψεις μέσα από τα σπίτια της Ιερισσού, έξι νεκροί από τις πλημμύρες της ανευθυνότητας, μια αποκάλυψη για το υποτιθέμενο κύκλωμα εμπορίας βρεφών, ένα παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο και το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Οι «Γαλάτες» του Βορρά

Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε η επίθεση στις Σκουριές. Άγνωστοι κατάφεραν μέσα στη νύχτα να φτάσουν έως την είσοδο του εργοταξίου εξόρυξης χρυσού, περιέλουσαν με βενζίνη εγκαταστάσεις και οχήματα και έβαλαν φωτιά, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές.

Ολοσχερώς καταστράφηκαν επτά κοντέινερ, τρία φορτηγά, δύο τζιπ, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο γεννήτριες και ένα βανάκι.

Ακολούθησε αυτό που ονομάστηκε «πογκρόμ» εναντίον των κατοίκων της Ιερισσού. Δεκάδες διμοιρίες με κλούβες εισέβαλαν στην πόλη αξημέρωτα και προσήγαγαν υπόπτους, που άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους με τις πιτζάμες.

Η οργή των κατοίκων ξεχείλισε και ο «πόλεμος» με τις αστυνομικές δυνάμεις συνεχίστηκε για εβδομάδες. Η ανακοίνωση της εταιρείας El Dorado Gold τον Ιούλιο, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή, έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους κατοίκους που αρέσκονται να παρομοιάζουν εαυτούς με τους ανυπότακτους… Γαλάτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οπλές στο πιάτο μας

Ένα σοβαρό διατροφικό σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν σε προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά γνωστής εταιρείας εντοπίστηκε κρέας αλόγου αντί για μοσχαρίσιο. 

Στο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε ότι ήταν πανευρωπαϊκό, εμπλέκονταν πολλές και πασίγνωστες φίρμες της αγοράς τροφίμων, μεταξύ των οποίων και ελληνικές.

Τόνοι προϊόντων αποσύρθηκαν ή καταστράφηκαν, υπό το βλέμμα της εμβρόντητης κοινής γνώμης που αντιλήφθηκε πόσο απροστάτευτη είναι ακόμη και γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Πλημμύρες στην Αθήνα με μία νεκρή

Στις 22 Φεβρουαρίου η Αθήνα βρέθηκε στο έλεος της καταιγίδας, της ανευθυνότητας, της «έλλειψης πόρων για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις».

Το χάος που προκλήθηκε στο λεκανοπέδιο ήταν πρωτοφανές. Πυροσβέστες έτρεχαν να προλάβουν τις 1500 κλήσεις σε βοήθεια. Ένας άνδρας έσωσε, την τελευταία στιγμή, μια γυναίκα που εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό της σε έναν ορμητικό χείμαρρο στο Μαρούσι. Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, μια 22χρονη κοπέλα έχανε τη ζωή της τρομοκρατημένη, από ανακοπή, όταν τα νερά παρέσυραν το όχημά της.

Στην εκπνοή 2013, αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αυτό το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Φονικές αναθυμιάσεις

Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Λάρισα, όταν δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους και τρεις έπεσαν σε κώμα από αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν βάλει μέσα στο σπίτι τους. Πολλοί μίλησαν τότε για απερισκεψία των θυμάτων.

Όταν, με τραγικό τρόπο, η ιστορία επαναλήφθηκε, με θύμα αυτή τη φορά ένα 12χρονο κορίτσι, όλοι κατάλαβαν πόσο επικίνδυνη είναι η απόλυτη φτώχεια: στις 2 Δεκεμβρίου η μικρή Σάρα πέθανε σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, δίπλα στο μαγκάλι που είχε ανάψει η άνεργη μητέρα της για να ζεσταθούν, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Φράουλες και αίμα

Στις 17 Απριλίου σιώπησαν ακόμη και οι πιο θερμοκέφαλοι ρατσιστές, όταν τα θερμοκήπια φράουλας της Μανωλάδας βάφτηκαν με αίμα. Περίπου 50 αλλοδαποί εργαζόμενοι είχαν το… θράσος να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Οι Έλληνες επιστάτες των εργοδοτών απάντησαν με πυροβολισμούς. Τραυματίστηκαν 20 εργάτες, ακολούθησαν οι συλλήψεις των δραστών κι ένα μποϋκοτάζ στις φράουλες Μανωλάδας, που ατόνησε στον ένα μήνα.

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ ανακοινώθηκε το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013, μετά από μισό αιώνα ιστορίας.

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, το σήμα «έπεσε» και η Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση αποτελούσε πια παρελθόν.

Ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου, που με τον καιρό έφθιναν σε συμμετοχή και μαχητικότητα. Ο επίλογος για το «φάντασμα» της ΕΡΤ, γράφτηκε με την εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του Ραδιομεγάρου -όπου βρίσκονταν και μετέδιδαν πρόγραμμα μέσω ίντερνετ και άλλων διαύλων, οι απολυμένοι εργαζόμενοι- τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου.

Η νέα τάξη πραγμάτων, η «Δημόσια Τηλεόραση», που προκάλεσε στην αρχή θυμηδία- με τον τίτλο, το σήμα, το λογότυπο- τείνει πια να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Νεκρός για ένα εισιτήριο λεωφορείου

Στις 11 το βράδυ της 13ης Αυγούστου, ένας 19χρονος επέστρεφε με το λεωφορείο στο σπίτι του στο Περιστέρι. Ο ελεγκτής, που επιβιβάστηκε σε μία από τις στάσεις, διαπληκτίστηκε με το νεαρό, καθώς τον βρήκε «λαθρεπιβάτη». Ο 19χρονος κατέληξε στο πεζοδρόμιο με θανάσιμο τραύμα στο κεφάλι.

Αμέσως άρχισαν οι θεωρίες για το πώς έγινε το περιστατικό. Η επικρατούσα: πάνω στην σύγχυση οδηγός και ελεγκτής έσπρωξαν τον νεαρό επιβάτη έξω από το λεωφορείο.

Η συσκότιση της Καλντέρας

Την πιο κρίσιμη εβδομάδα της θερινής σεζόν, από τις 13 έως και τις 21 Αυγούστου, η Σαντορίνη βυθίστηκε στο σκοτάδι. Η αιφνίδια βλάβη σε έναν από τους σταθμούς της ΔΕΗ στο νησί, προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε το γενικό black out.

Ανεκτικοί λόγω θέρους και διακοπών, κάτοικοι και παραθεριστές, το είδαν αρχικά ως ευκαιρία για να περάσουν 1-2 ρομαντικές βραδιές. Όταν όμως το πρόβλημα δεν έβαινε προς αποκατάσταση, όλοι συνειδητοποίησαν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού έμεινε κατακαλόκαιρο χωρίς φαγητό και νερό, αφού τα τρόφιμα χάλασαν στα ψυγεία και η λειτουργούσα με γεννήτριες υδροδότηση κατοικιών και ξενοδοχείων, τινάχθηκε στον αέρα. Ακολούθησε «πόλεμος» σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ του δημάρχου και της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία τις πρώτες μέρες ήταν άφαντη.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε στην εκπνοή της πιο τουριστικής εβδομάδας του καλοκαιριού και η χώρα εκτέθηκε διεθνώς-ίσως ανεπανόρθωτα.

Η πολιτική δολοφονία και το υπόδικο κόμμα

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας, Έλληνας ράπερ με αντιφασιστική δράση, έπεσε νεκρός στο Κερατσίνι από το χέρι του χρυσαυγίτη, Γιώργου Ρουπακιά.

Η δολοφονία αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα. Τα ογκώδη αντιφασιστικά συλλαλητήρια προς τιμή του Παύλου Φύσσα, ακολούθησε η –κατά πολλούς- σπασμωδική κίνηση της προφυλάκισης του γ.γ. της Χρυσής Αυγής και δύο ακόμη βουλευτών, με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η ανάκαμψη των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος (είχαν συρρικνωθεί για περίπου δυο μήνες) απέδειξε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός δεν αντιμετωπίζεται με την τοποθέτησή του κάτω από το χαλί, ούτε με την ηρωοποίηση των θιασωτών του.

Την 1η Νοεμβρίου, περίπου την περίοδο που η ελληνική «κοντή» μνήμη ετοιμαζόταν να τοποθετήσει στη λήθη το όνομα Παύλος Φύσσας, δύο άνδρες δολοφόνησαν δύο νεαρούς που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Με μια προκήρυξη 18 σελίδων η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες» ανέλαβε την ευθύνη στις 16 Νοεμβρίου.

Ο καιρός των τσιγγάνων

Ο τυχαίος εντοπισμός ενός ξανθού 5χρονου κοριτσιού στον καταυλισμό ρομά στα Φάρσαλα τον περασμένο Οκτώβριο, σήμανε την αρχή ενός οργίου παραφιλολογίας περί εμπορίας βρεφών, που τελικά αποδείχθηκε «φούσκα».

Η εισαγγελέας, απαίτησε τη σύλληψη του ζευγαριού των Ρομά που παρουσιάστηκαν ως οι γονείς της μικρής Μαρίας, με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου.

Το τεστ DNA απέδειξε ότι δεν ήταν βιολογικό τους παιδί. Η υστερία ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα: Μήπως η μικρή Μαρία είναι κόρη του χαμένου από τη δεκαετία του ’90 Μπεν Νίντχαμ; Τελικά η 5χρονη αποδείχτηκε βιολογικό παιδί οικογένειας Ρομά από τη Βουλγαρία. Η μητέρα της ισχυρίστηκε σε βουλγαρικά μέσα ότι την εμπιστεύτηκε στο ζευγάρι των Φαρσάλων, γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να την φροντίσει. Το ενδιαφέρον των επίδοξων Πουαρό ατόνησε.

Στο δια ταύτα, οι «θετοί γονείς» παραμένουν προφυλακισμένοι και το παιδί είναι «σε αναμονή» προκειμένου να αποφασιστεί από την δικαιοσύνη η τύχη του.

Θεομηνία στη Ρόδο και το Άργος – Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες

Στις 22 Νοεμβρίου η οργή της φύσης «χτυπά» τη Ρόδο. Έχουν προηγηθεί οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για τον κυκλώνα που «έρχεται» από την Ιταλία, όπου άφησε πολλούς νεκρούς.

Το νησί βρίσκεται στο έλεος της καταιγίδας και της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών, με τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς. Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι τα ρέματα και οι ποταμοί του νησιού δεν είχαν καθαριστεί τα τελευταία 6 χρόνια. Οι ζημιές στο νησί ανέρχονται σε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ.

Μία εβδομάδα αργότερα η τραγωδία επαναλαμβάνεται στο Άργος: από την πολύωρη καταιγίδα που έπληξε την πόλη στις 2 Δεκεμβρίου ξεχειλίζουν ποτάμια και ρέματα και η πόλη βουλιάζει στα λασπόνερα. Μια 55χρονη πνίγεται στα ορμητικά νερά που μπήκαν στο υπόγειο διαμέρισμά της, αφού πρώτα γκρέμισαν τον μαντρότοιχο της αυλής.

Το 2013 ήταν για πολλούς, απλώς η προηγούμενη χρονιά, ενός πιο δύσκολου, και πιο εκρηκτικού  2014 που έρχεται…


σχετικα αρθρα