Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Προσπάθεια να εξουδετερώσει, πριν αυτές εκραγούν στα χέρια της κυβέρνησης, τις νάρκες που βάζει το οικονομικό επιτελείο στην κοινωνική συνοχή επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση του είναι δύσβατος και, βέβαια, ότι το κλίμα δεν μπορεί να αλλάξει με επικοινωνιακά και μόνον τεχνάσματα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μοιάζει αποφασισμένος να αποτρέψει ένα... ατύχημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση και να ανατρέψει πλήρως το σχεδιασμό που έχει καταστρώσει για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι, μετά τις διορθωτικές κινήσεις στη διάταξη για το ύψος των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο και προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως λόγω της... άγνοιας των βουλευτών για το τι ακριβώς αφορά, χθες ο Πρωθυπουργός έβαλε φρένο και στη... βούληση του οικονομικού επιτελείο να προχωρά σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμα και για οφειλές μικρότερες των 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, από τα 1.000 ευρώ, το όριο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση, που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.

Το Μαξίμου, αντιμέτωπο με την επιθετικότητα που επιδεικνύει ο Γ.Γ. Εσόδων αλλά και την έλλειψη... πολιτικότητας που συχνά επιδεικνύει ο Υπουργός Οικονομικών, παραγνωρίζοντας τις κοινωνικές συνέπειες των αποφάσεων ή εισηγήσεών του, εμφανίζεται αποφασισμένο να κάνει ό,τι μπορεί ώστε και η προσπάθεια είσπραξης των εσόδων να μην ατονήσει αλλά και να μην τιναχθεί στον αέρα η κυβέρνηση.

Άλλωστε, ένα και μόνον περιστατικό αναλγησίας να δημοσιοποιηθεί στα... διψασμένα για τέτοια θέματα ΜΜΕ αρκεί για να προκαλέσει ευρύτερες αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου είναι τεταμένο ενώ ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει να στοχοποιείται από τους βουλευτές της ΝΔ. Μετά τους 41 βουλευτές, κυρίως από την περιφέρεια, που, υπό τον Ευρ. Στυλιανίδη, επανέφεραν το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης ζήτησε για άλλη μία φορά την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα.

Ως προς το εσωτερικό του Υπουργείου Οικονομικών, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Ο Υπουργός εξέλαβε ως αιχμή για τον ίδιο όσα είπε την Κυριακή στο Βήμα ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με το ότι δεν πείστηκε η τρόικα για την ανάγκη μείωσης του φόρου ενώ  «καραμανλικά» στελέχη σημειώνουν ότι ρητή αναφορά για την προσπάθεια μείωσης του ΕΦΚ περιλαμβάνεται και στην πρόσφατη προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων που κυβερνούν.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις πολλές επιφυλάξεις που διατηρεί για πτυχές της πολιτικής Στουρνάρα, το Μαξίμου εμφανίζεται προς ώρας να στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών.

Είναι ενδεικτικό ότι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολίαζαν χθες ότι είναι πρακτικώς αδύνατον για την ελληνική πλευρά να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στη διπαραγμάτευση με την τρόικα, μετά τις εν πολλοίς μονομερείς κινήσεις στον προϋπολογισμό καθώς και στα ζητήματα των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην εστίαση  και του φόρου ακινήτων.