Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Σκιές βάρυναν χριστουγεννιάτικα τις σχέσεις της ομάδας των 11 στελεχών του ΠΑΣΟΚ παρόλο που τα μέλη της που έχουν ως πυρήνα την ομάδα των πρώην υφυπουργών δεν δείχνουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ανταγωνιστικές διαθέσεις.

Ο λόγος της... διάστασης που υπήρξε ανάμεσά τους βρίσκεται στον τρόπο που αντέδρασε η ομάδα όταν η Χαριλάου Τρικούπη μεθόδευσε την μη διεξαγωγή ψηφοφορίας μετά την ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που θα έδινε στους 11 την δυνατότητα να καταγράψουν την διαφωνία τους και στα πρακτικά.

Γενικώς στην ομάδα των διαφωνούντων κυριαρχεί η αντίληψη πώς πρέπει να κάνει διακριτή την παρουσία της και αισθητή την διαφοροποίησή της από τις επιλογές της ηγεσίας.

Από την αρχή της συνεδρίασης οι 11 είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να ψηφίσουν ή εγκρίνουν την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η ηγεσία άλλαξε σχεδιασμό και τελικώς η συνεδρίαση του οργάνου έληξε με τον προεδρεύοντα να κλείνει άρον άρον την διαδικασία αναφωνώντας: «συνάγεται ότι η εισήγηση εγκρίνεται».

Η ομάδα των διαφωνούντων άκουσε χωρίς να διαμαρτυρηθεί το κλείσιμο του κ. Δριβελέγκα και αποχώρησε σιωπηρά από την αίθουσα.

Έπειτα όμως ο ένας άρχισε να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον γιατί δεν ακούστηκε έστω μία διαφωνία για το γεγονός ότι παρακάμφθηκε η ψηφοφορία και δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αρκετών μελών της ομάδας.

Πίσω από την παρεξήγηση των 11 πάντως βρίσκεται η διαφορετική αντίληψη που έχουν τα στελέχη της για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Για παράδειγμα οι Μανώλης Όθωνας, Γιώργος Πεταλωτής, Θάνος Μωραίτης και Αφροδίτη Παπαθανάση πιστεύουν ότι η ομάδα θα πρέπει να βγει δυναμικά μπροστά κάτι που φάνηκε και από το ύφος των ομιλιών τους στην Κεντρική Επιτροπή.

Στον αντίποδα όμως ο Φίλιππος Σαχινίδης που χαρακτηρίζεται και ως ο «δεξιός» της ομάδας των 11 επιθυμεί πιο χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να οδηγήσει την αντιπαράθεση στα άκρα.  

Εκεί δημιουργείται και το πρόβλημα. Οι 11 θέλουν τον Σαχινίδη για αρχηγό όμως εκείνος κινείται με τους δικούς του ρυθμούς...