Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Διακόσια εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από περσι είναι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 σε σχέση με το 2012. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη διαφορά την κάνουν οι μειωμένες αγορές πετρελαίου θέρμανσης.

Τα νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν 1600 ευρώ τον τόνο. Όλο και περισσότεροι λοιπόν προσπαθούν να προσφύγουν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, το βλέπουμε στην αιθαλομίχλη, που επισκέπτεται κάθε δεύτερη μέρα την Αθήνα και απειλεί πλέον πολύ σοβαρά την υγεία των κατοίκων. 

Οι βουλευτές Αθήνας όμως, προφανώς ζουν σε ζεστά σπίτια. Αλλιώς δεν εξηγείται, ότι με εξαίρεση την Αννα Καραμανλή, όλοι οι συνυπογράφοντες βουλευτές Αθήνας, που ζητούν ουσιαστικά από τον Γιάννη Στουρνάρα τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% είναι βουλευτές της περιφέρειας.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η Αθήνα έχει το σημαντικότερο πρόβλημα, εδώ διαπιστώνεται η μεγαλύτερη μόλυνση από την αιθαλομίχλη και μάλιστα, με ένα μέρος του πληθυσμού απλά να υφίσταται τη μόλυνση και το κρύο  – στο κέντρο της Αθήνας οι πολυκατοικίες δεν έχουν τζάκια, ούτε θα δείτε μπουριά σόμπας.

Οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών, πάντα πρόθυμοι σε εξηγήσεις όταν η πραγματικότητα δεν τους κάνει τη χάρη να προσαρμοστεί στους σχεδιασμούς τους, διαρρέουν ότι για τη μειωμένη κατανάλωση φταίει η «αποθεματοποίηση», λες και είχε κανένα νόημα να πάει ο άλλος να αποθεματοποιήσει την άνοιξη του 2013 με 1,30 το λίτρο, όταν σήμερα αγοράζει με 1,26.

Αποθεματοποίηση έγινε την άνοιξη του 2012, όταν ακόμα το πετρέλαιο κόστιζε 0,9 το λίτρο, γι' αυτό η αγορά υποχώρησε κατά 80% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Τα αποθέματα αυτά τελείωσαν τώρα ο κόσμος απλά δεν αγοράζει.

Υπουργός σε μια πρωτεύουσα που κάθε βράδυ βρωμάει νωπή τζακίλα και υγρασία, ο Στουρνάρας βλέπει τους εισπρακτικούς λογαριασμούς του από τον ΕΦΚ να καταρρέουν και όμως επιμένει, οι «κύκλοι» του διέρρευσαν μάλιστα και δυσφορία για την κυριακάτικη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα που έδειξε να συζητάει το ενδεχόμενο μείωσης.

Η στάση του δεν έχει καμιά λογική, αφού τα έσοδα υπολείπονται και θα υπολείπονται των στόχων. Δικαιολογίες δεν έχει, την τρόικα ούτως ή άλλως η κυβέρνηση την παρακάμπτει και νομοθετεί μονομερώς για λιγότερο σημαντικούς λόγους, θα μπορούσε λοιπόν άνετα να κατεβάσει τον ΕΦΚ. Όλη η ιστορία όμως, κολλάει στο Στουρνάρα.

Όταν ο υπουργός ερωτάται σχετικά παραπέμπει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, που όπως υποστηρίζει ήταν το όφελος από το μέτρο. Ωστόσο, το όφελος αυτό ήταν ως τώρα μηδαμινό, της τάξης των μερικών δεκάδων εκ. ευρώ, που σίγουρα δεν αξίζει γι' αυτά να παγώσει η Ελλάδα.

Ο Στουρνάρας διαρρηγνύει τα ιμάτια του, να μην ξαναγυρίσει η χώρα στο καθεστώς του λαθρεμπορίου (που σίγουρα υπήρχε, ειδικά στην επαρχία, κανένας αγρότης δεν έβαζε ντήζελ το χειμώνα όλοι έκαιγαν θέρμανσης).

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας σε τεράστιες δυσκολίες, αντί να βγάζει δεκάρικους για το λαθρεμπόριο, θα έπρεπε να προσπαθεί να καταλάβει τι κάνει το μικρότερο κακό στους πολίτες και να διευκολύνει, την ούτως ή άλλως δύσκολη επιβίωση τους.

Πόσο μάλλον, όταν για να ελεγχθεί αυτό το λαθρεμπόριο υπάρχουν υπηρεσίες στα υπουργεία και η εξίσωση του φόρου κίνησης και θέρμανσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου είναι η λογική που βάζει τους πολίτες με το πορτοφόλι τους να κάνουν τη δουλειά που άλλοι πληρώνονται να κάνουν.

Αυτό είναι πολύ χειρότερο από κάθε λαθρεμπόριο, είναι λαθροχειρία του κράτους που τα παίρνει από τους πολίτες εις διπλούν, μια για να πληρώνουν τον ΕΦΚ και μια μεσω φόρων εισοδήματος για μισθούς άχρηστων ή ανίκανων ελεγκτών. Η κυβέρνηση να αφήσει τους δογματισμούς και να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ας σκεφτούν στο Μαξίμου, ότι μετά το χειμώνα έρχονται εκλογές.