Γράφουν οι Αναστασία Γαλάνη, Ντία Μούλου

Οι συλλήψεις επιχειρηματιών για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, αφού η κρίση έχει επηρεάσει όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» του νόμου, ούτε οι διάσημοι επιχειρηματίες, τους οποίους είδαμε αρκετές φορές και φέτος να περνούν το κατώφλι αστυνομικών τμημάτων είτε αυτοβούλως είτε ως συλληφθέντες.
 
Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται βεβαίως από τις διάσημες συλλήψεις είναι το εάν και πόσα χρήματα μπαίνουν τελικά στα κρατικά ταμεία, αλλά και τι προσφέρει στην κοινή γνώμη το εντυπωσιακό κατά τα άλλα «θέαμα» των επωνύμων με χειροπέδες.
 
Το newpost, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις πιο τρανταχτές συλλήψεις επωνύμων του 2013, που αφορούσαν είτε χρέη προς το Δημόσιο, είτε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε ακόμη και οφειλές προς εργαζομένους.
 
Πέτρος Κωστόπουλος: Σαν βόμβα έσκασε το πρωί της 26ης Νοεμβρίου η είδηση ότι ο γνωστός παρουσιαστής εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, καθώς είχε ενημερωθεί πως σε βάρος του είχαν κινηθεί διαδικασίες. Ο 59χρονος πρώην εκδότης συνελήφθη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ ως διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών IMAKO και Space FM ύψους 408.437,50 ευρώ. 
 
Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος: Τον Νοέμβριο οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 78χρονου πρώην εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή για χρέη 208.999,17 ευρώ προς το Δημόσιο. Ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος τον Μάρτιο είχε καταδικαστεί σε ποινή  φυλάκισης 37 μηνών με αναστολή, ύστερα από μήνυση που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι της εφημερίδας σε βάρος του. 
 
Λάκης Γαβαλάς: Στις 27 Νοεμβρίου ο διάσημος σχεδιαστής, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα από τον Κορυδαλλό, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ και συνελήφθη (για τέταρτη φορά), καθώς σε βάρος του είχαν κινηθεί και πάλι διαδικασίες για οφειλές ύψους 712.117,76 ευρώ. Η δίκη για τη νέα αυτή υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο Λάκης Γαβαλάς έχει παραμείνει προσωρινά κρατούμενος για χρέη στο δημόσιο σχεδόν 15 μήνες, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή 7 ετών με αναστολή και από Πλημμελειοδικείο σε 5 χρόνια φυλάκιση.
 
Βίκτωρ Ρέστης: Ο εφοπλιστής συνελήφθη τον Ιούλιο από άνδρες του τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση με τα δάνεια της FB Bank. Ο κ. Ρέστης συνελήφθη, ύστερα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν ποσό 5,8 εκατ. ευρώ, που χορήγησε η τράπεζα FBBank προς εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρέστη. Στις αρχές του μήνα, ο εφοπλιστής, έπειτα από 4 μήνες προφυλάκισης, αποφυλακίστηκε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, με την υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.
 
Λέανδρος Φωκάς: Στις 20 Νοεμβρίου ο 89χρονος συνιδιοκτήτης και συνιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων «Fokas» παραδόθηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου συνελήφθη βάσει εντάλματος που εκκρεμούσε σε βάρος του, με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, συνολικού ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Οκτωβρίου, η εταιρεία κήρυξε αίτηση πτώχευσης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας και της έξωσής της από το κτίριο της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. 

Αγαπητός Βαλογιώργης: Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε ο 44χρονος ιδιοκτήτης των γνωστών ζαχαροπλαστείων «Αγαπητός» η για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ ύψους 154.877,36 ευρώ. Παράλληλα, τον Νοέμβριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε την εταιρεία σε πτώχευση, με τις συνολικές της οφειλές σύμφωνα με πληροφορίες να ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ.
 
Αντώνης Αδαμόπουλος: Στις 5 Ιουνίου παραδόθηκε ο πρόεδρος της βιομηχανίας ξύλου Shelman για εισφορές στο ΙΚΑ ύψους 900.000 ευρώ.
 
Γιάννης Ραπτόπουλος: Ο Mr. Exrpess συνελήφθη ουκ ολίγες φορές μέσα στο 2013 για χρέη προς το δημόσιο, για μη απόδοση ΦΠΑ και για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Την τελευταία φορά, τον Οκτώβριο, ο 70χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη εκ νέου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 2,86 εκατ. ευρώ.
 
Νικόλαος Κολιός: Ο 77χρονος ιδιοκτήτης των εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων «Κολιός» και «ΑΓΝΟ» συνελήφθη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, ύψους 1,98 εκατ. ευρώ.
 
Αλέξανδρος Κουτσοκώστας: Τον Απρίλιο η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Alex Pak» για μη καταβολή οφειλών στο ΙΚΑ ύψους 1.229.881,64 ευρώ. Φέτος τον Ιανουάριο η εταιρεία κατέθεσε και αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ πλέον λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει διαθέτει μόλις 17 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 
Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης: Στις 13 Απριλίου συνελήφθη ο 69χρονος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝEOSET για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ ύψους 526.840,07 ευρώ.
 
Μανώλης Καρούζος: Για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο Ψυχικό ο 32χρονος Μανώλης Καρούζος, γιός του Αντώνη Καρούζου, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας ρούχων εκτός από τα χρέη συνελήφθη και για μη απόδοση Φ.Π.Α., μη απόδοση Φ.Μ.Υ. και μη απόδοση εισφορών προς το Ι.Κ.Α. ύψους 7.051.939,41 ευρώ.
 
Νίκος Θανόπουλος: Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ προσήλθε αυτοβούλως για χρέη της ΠΑΕ- ΑΕΚ και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 73.820.435,21 ευρώ. 
 
Ανδρέας Δημητρέλος: Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ μετέβη αυτοβούλως τον Μάρτιο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 40.000 ευρώ. 
 
Ευθύμιος Σιλβεστρίδης: Χειροπέδες για χρέη 294.213,92 ευρώ πέρασαν οι αστυνομικοί στον επιχειρηματία, ύστερα από ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του. Επίσης, συνελήφθη και ο γιος του επιχειρηματία, καθώς χρωστούσε ισάριθμο ποσό.
 
Γεώργιος Πετζετάκις: Συνελήφθη για δεύτερη φορά τον Μάρτιο ο πρόεδρος της εταιρείας Α.Γ Πετζετάκις Α.Ε για χρέη προς το Δημόσιο 2.700.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας είχε ξανασυλληφθεί τον Νοέμβριο του 2011 για οφειλές ύψους 2.000.000 ευρώ.
 
Βασίλης Δεσποτόπουλος: Για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 578.000 ευρώ συνελήφθη ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ τον Φεβρουάριο.
 
Χαράλαμπος Βαρδής: Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» συνελήφθη τον Φεβρουάριο για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ συνολικού ύψους 259.916,8 ευρώ.